Lukoil: Cotaţia barilului de ţiţei va rămâne probabil la 50-60 de dolari anul acesta

Cotaţia barilului de ţiţei va rămâne probabil la 50-60 de dolari anul acesta, deoarece redresarea producţiei obţinută de SUA din şisturile bituminoase contrabalansează acordul global de reducere a producţiei de petrol, a afirmat Tim Bullock, directorul general al Litasco, divizia de tranzacţionare a grupului rus Lukoil, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 27 feb. 2017, 16:34
Lukoil: Cotaţia barilului de ţiţei va rămâne probabil la 50-60 de dolari anul acesta

‘Anul 2016 a fost unul bun, dar a devenit mai dificil spre final. A existat o volatilitate mai redusă, dar este mai dificil să faci bani. Anul 2017 pare o extensie a anului trecut’, a apreciat Bullock.

Acesta nu se aşteaptă la o scădere a cotaţiei barilului de petrol Brent sub 50 de dolari, dar, pe fondul majorării producţiei obţinută de SUA din şisturile bituminoase, cotaţia nu va depăşi 60 de dolari.

Înfiinţată în 2000 ca divizie de tranzacţionare a grupului rus Lukoil, Litasco, cu sediul în Elveţia, se concentrează pe vânzarea ţiţeiului şi a produselor firmei mamă în întreaga lume, efectuând livrări către rafinăriile din România, Italia, Olanda şi Bulgaria.

‘Ne comparăm mai mult cu Shell sau BP. Avem un sistem. Principala noastră responsabilitate o reprezintă livrările către sistem şi trebuie să ne asigurăm că obţinem cel mai bun preţ posibil pentru ţiţei şi produsele pe care le vindem şi să păstrăm rafinăriile în funcţiune’, a explicat Bullock.

Compania mamă Lukoil produce aproximativ 2,4 milioane de barili pe zi (bpd) din zăcămintele din Rusia, Irak şi fosta Uniune Sovietică. Litasco vrea să se extindă pe plan global, în special în vestul Africii şi în SUA.

Recent, directorul general al Lukoil, Vagit Alekperov, anunţa că producţia de ţiţei a companiei se va menţine la aproximativ 84-85 de milioane de tone în perioada 2017 – 2018, iar anul acesta profitul net ar putea scădea cu 35-40% faţă de 2015.

Declinul preţului la ţiţei, care a început la mijlocul lui 2014, a forţat producătorii să-şi reducă semnificativ cheltuielile în 2015 şi 2016. Cotaţia barilului de ţiţei Brent, un indicator de referinţă pentru industria petrolieră, a depăşit în ianuarie 50 de dolari, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi o serie de state producătoare din afara cartelului au încheiat un acord de reducere a producţiei pe plan global cu 2%.

Rusia, ţară care nu este membră a OPEC, dar care, alături de Arabia Saudită şi SUA, reprezintă unul dintre principalii producători de petrol ai planetei, a anunţat că este gata să îşi reducă propria producţie de ţiţei cu 300.000 de barili pe zi, adică jumătate din scăderea cerută de OPEC pentru toate ţările producătoare care nu sunt membre ale cartelului.

Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus marţi că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să îşi mute liber capitalul în interiorul blocului comunitar, o declaraţie care se adaugă......
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier de stat
Sectorul chimic contribuie cel mai mult la deficitul balanţei comerciale a României, cu 14 miliarde de euro – consilier ...
Sectorul chimic este cel mai mare "contributor" la deficitul balanţei comerciale a României, cu o valoare de 14 miliarde ...
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Valahia Expres: A început realizarea studiului geotehnic pentru Drumul Expres București – Târgoviște
Au demarat investigațiile geotehnice pentru stabilirea parametrilor de dimensionare a soluțiilor tehnice și a structurilor, ...
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat ...