Lukoil şi celelalte companii petroliere din Rusia sprijină propunerile de limitare a producţiei de ţiţei

Şefii Lukoil, Gazprom Neft, Tatneft, Novatek şi Surgutneftegaz s-au întâlnit miercuri cu ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, şi au decis să sprijine propunerile de reducere a producţiei de ţiţei, în condiţiile în care Rusia se pregăteşte să finalizeze sâmbătă acordul cu Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi cu alte ţări producătoare, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 07 dec. 2016, 16:03
Lukoil şi celelalte companii petroliere din Rusia sprijină propunerile de limitare a producţiei de ţiţei

Alexander Novak intenţionează să meargă pe 10 decembrie la Viena, unde principalele ţări producătoare de petrol vor încerca să finalizeze un acord cu privire la reducerea ofertei mondiale de ţiţei.

‘Toate companiile au sprijinit propunerile noastre de plafonare a producţiei de ţiţei’, a afirmat Olga Golant, purtător de cuvânt al Ministerului Energiei.

Vagit Alekperov, directorul general al Lukoil, al doilea producător de ţiţei din Rusia, a afirmat că încă nu a fost luată nicio decizie privind modul în care va fi redusă producţia. Ministerul Energiei nu a emis recomandări privind cotele de reduceri, a precizat şeful Lukoil, companie prezentă şi în România.

Săptămâna trecută, ministrul rus al Energiei declara că toate companiile îşi vor reduce producţia în mod egal, dar nu a oferit amănunte suplimentare.

Conform agenţiei EFE, Kremlinul a explicat că preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a consultat cu principalele companii petroliere înainte de a aproba acordul de reducere a producţiei de petrol.

‘Creşterea preţurilor petrolului (…) va aduce venituri în plus, atât la bugetul naţional, cât şi la cel al companiilor petroliere’, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ministrul rus al Energiei declara, săptămâna trecută, că toate companiile îşi vor reduce producţia în mod egal, dar nu a oferit amănunte suplimentare.

Săptămâna trecută, statele membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol, în frunte cu Arabia Saudită, au ajuns la un acord pentru a-şi reduce producţia cu 1,2 milioane barili pe zi începând din luna ianuarie 2017, aceasta urmând să fie prima scădere a producţiei decisă de OPEC în ultimii opt ani.

Rusia, ţară care nu este membră a OPEC, dar care alături de Arabia Saudită şi SUA reprezintă unul dintre principalii producători de petrol ai planetei, a anunţat că este gata să îşi reducă propria producţie de ţiţei cu 300.000 de barili pe zi, adică jumătate din scăderea cerută de OPEC pentru toate ţările producătoare care nu sunt membre ale cartelului.

Moscova este interesată de creşterea preţului la petrol, produs care asigură o mare parte din veniturile sale bugetare. În ultimii doi ani, prăbuşirea preţului la petrol şi sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească. În plus, o reducere a producţiei cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativă pentru Rusia, în condiţiile în care, în toamnă, producţia sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietică, de 11,2 milioane barili pe zi.

Separat, ministrul kazah al Energiei, Kanat Bozumbayev, a declarat, marţi, că va participa la reuniunea de sâmbătă de la Viena, dar nu a promis, anticipat, o reducere a producţiei.

‘Nu suntem cel mai important producător de petrol din afara OPEC. Vom aştepta să vedem care este poziţia partenerilor noştri’, a spus Bozumbayev.

Producătorii din afara OPEC ar urma să îşi reducă producţia lor combinată cu 600.000 de barili pe zi, iar jumătate din scădere ar urma să fie asigurată de Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...