Luna iunie din acest an a fost cea mai caldă din ultimii 134 de ani

Agenţia guvernamentală americană pentru climă a informat, luni, că temperaturile globale din luna iunie au fost cele mai mari din 1880, anul în care au început înregistrările în acest domeniu, scrie marţi agenţia DPA.
Economica.net - mar, 22 iul. 2014, 12:25
Luna iunie din acest an a fost cea mai caldă din ultimii 134 de ani

De asemenea, luna iunie a fost cea de a 352-a lună consecutivă cu o temperatură globală peste media secolului XX.

Recorduri de căldură au fost înregistrate în Groenlanda, în unele zone din nordul Americii de Sud, din estul şi centrul Africii şi din sudul şi sud-estul Asiei, a precizat Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA.

Temperatura medie terestră şi de pe suprafaţa oceanului planetar a fost de 16,2 grade Celsius, comparativ cu media de 15,5 grade în secolul trecut, mai notează DPA.

Raportul autorităţilor americane vine în sprijinul avertismentelor date de climatologi potrivit cărora omenirea se va confrunta până la sfârşitul acestui secol cu creşteri de temperatură de 4 grade Celsius peste nivelul din epoca pre-industrială, în cazul în care nu este luată nici o măsură preventivă.

Potrivit specialiştilor, singura modalitate de a evita creşteri drastice ale nivelului mării, precum şi seceta letală este aceea de a menţine creşterea temperaturilor medii globale la 2 grade Celsius sau mai puţin.

Raportul mai indică faptul că temperaturile medii globale au crescut deja cu 0,85 de grade Celsius de la 1880 până acum.

Pentru a putea menţine creşterea sub 2 grade Celsius, omenirea ar trebui să reducă emisiile globale de gaze cu efect de seră, precum dioxidul de carbon, între 40 şi 70 la sută, comparativ cu anul 2010 şi să facă aceasta până în anul 2050, mai scrie DPA.

La iniţiativa Uniunii Europene şi a naţiunilor în curs de dezvoltare cele mai vulnerabile, luată la conferinţa climatică de la Durban, în decembrie 2011, ONU negociază un nou acord internaţional privind schimbările climatice, cunoscut sub numele de Platforma Durban pentru o acţiune consolidată, care va acoperi toate ţările. Noul acord va fi adoptat în 2015, în cadrul conferinţei climatice de la Paris, şi va fi pus în aplicare începând cu anul 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...