Lungu (AFEER): Certificatele verzi au ajuns la o pondere de 6% în factura consumatorilor casnici

Ponderea certificatelor verzi în factura la electricitate a populaţiei a ajuns la 6%, în timp ce, în cazul industriei, ponderea este de 8-9%, a declarat, marţi, Ioan Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.
Economica.net - mar, 10 dec. 2013, 14:58
Lungu (AFEER): Certificatele verzi au ajuns la o pondere de 6% în factura consumatorilor casnici

El a vorbit despre impactul în factură a energiei din surse regenerabile, având în vedere costurile cu certificatele verzi pe care le primesc producătorii de energie verde şi pe care le plătesc toţi consumatorii.

‘Consumatorul plăteşte tot ce intră în sistem. Schema de sprijin este generoasă, dar acest lucru nu se rezolvă prin măsuri radicale. Energia verde este scumpă, de aceea a fost nevoie de o schemă-suport. De ce este nevoie de surse regenerabile? Este o modă? Aş spune că da, e şi o modă, în toate conferinţele se atinge acest subiect. Este o necesitate? Da. Şi este vorba despre o decizie politică, având în vedere resursele clasice limitate şi elementele de poluare’, a continuat Lungu.

Potrivit acestuia, problemele intervin când vorbim de preţul mare şi de volatilitatea energiei regenerabile.

‘Este bună energia regenerabilă? Satisface nevoile pieţei? Aici sunt multe de discutat, pentru că energia regenerabilă este scumpă şi volatilă, fiind vorba aici şi de volatilitatea preţului’, a mai spus Lungu.

La finele lunii noiembrie, oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au anunţat oficial că România şi-a atins deja ţinta de energie regenerabilă asumată în faţa Comisiei Europene pentru anul 2020.

‘Am constatat că schema de sprijin nu mai răspunde realităţilor. La 1 ianuarie 2014, România îşi atinge cotele asumate de 24% de energie regenerabilă din totalul consumului. Astfel că vă anunţăm că am informat comisiile de specialitate din Parlament şi Guvernul că trebuie reconsiderate cotele obligatorii. Spre exemplu, în 2015 cota maximă să fie de 13%, faţă de 15% cât este prevăzut în legea 220 (Legea 220/2008 privind sprijinul energiei verzi – n.r.)’, a spus Emil Calotă, vicepreşedintele instituţiei.

El a mai spus că ANRE a propus ca textul legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 57/2013 (care modifică Legea 220/2008) să conţină prevederi prin care preţul certificatelor verzi să scadă.

‘Evoluţia acestei pieţe trebuie să ducă la o evoluţie normală a preţului certificatelor verzi, nu ca până acum, când valoarea certificatelor se duce doar către nivelul maximal’, a explicat oficialul ANRE.

Potrivit acestuia, la stabilirea ratei interne de rentabilitate (IRR) pentru proiectele de energie regenerabilă, ANRE va lua în calcul de acum înainte costurile reale şi efective ale producătorilor de energie verde, şi nu estimările Agenţiei Internaţionale pentru Energie, ca până acum.

Concret, AIE furnizează o cifră care este o medie, un cost general de instalare a unui MW din surse regenerabile (eolian, solar etc), însă oficialii ANRE vor calcula IRR-ul pentru fiecare proiect în parte, în funcţie de particularităţile sale.

În funcţie de acest IRR, reglementatorul va decide dacă există o supracompensare a producătorilor de energie regenerabilă.

La rândul său, Rodin Traicu, membru în Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a precizat, săptămâna trecută, că toate statele din Europa Centrală şi de Est se confruntă cu această problemă.

‘Zilele trecute, la forumul economic China-Europa Centrală şi de Est, am stat de vorbă cu autorităţi din ţările din regiune şi au aceeaşi problemă. Spre exemplu, cehii au spus că au de gând să diminueze schema anul viitor, iar din 2015 aceste investiţii să fie pe propriile picioare. Noi aşteptăm poziţia Bruxelles-ului’, a spus Traicu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei ar putea cumpăra jumătate din Muzeul Storck
Primăria Capitalei ar putea cumpăra jumătate din Muzeul Storck
Primăria Capitalei ar putea achiziţiona o cotă de 1/2 din imobilul Muzeul Frederick Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck, situat în str. Vasile Alecsandri nr. 16, conform unui proiect de hotărâre......
Polonia şi Ucraina își cresc producţiile de cărbune energetic, cel mai poluant combustibil fosil, pentru a face față viitorului sezon rece
Polonia şi Ucraina își cresc producţiile de cărbune energetic, cel mai poluant combustibil fosil, pentru a face față ...
Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune energetic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile ...
Prețul gazelor plătit de consumatorii germani ar putea crește chiar și de trei ori
Prețul gazelor plătit de consumatorii germani ar putea crește chiar și de trei ori
Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a preţurilor la gaze în următoarele luni, după limitarea livrărilor ...
Lucian Heiuș, președinte ANAF: Reducerea prețurilor carburanților va fi benevolă din partea companiilor. Cred că s-a discutat cu mare parte din industrie
Lucian Heiuș, președinte ANAF: Reducerea prețurilor carburanților va fi benevolă din partea companiilor. Cred că s-a ...
Şeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş, a declarat, vineri seară, că reducerea de 50 de bani ...