Luptele grele în Ucraina şi zeci de morţi, în pofida apropierii armistiţiului

Pesimismul cu privire la aplicarea acordului de încetare a focului în Ucraina, semnat joi la Minsk, este în creştere, după ce ziua de vineri a fost din nou una foarte sângeroasă, conform ultimului bilanţ provizoriu cel puţin 12 soldaţi ucraineni şi 15 civili fiind ucişi în urma luptelor dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi, transmite AFP.
Economica.net - vin, 13 feb. 2015, 18:35
Luptele grele în Ucraina şi zeci de morţi, în pofida apropierii armistiţiului

De altfel, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a atenţionat vineri soldaţii, în timpul unei vizite într-o cazarmă, ‘să nu-şi facă iluzii’ că insurgenţii vor respecta acordul convenit, al cărui prim pas va fi un armistiţiu ce ar trebui să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Armata ucraineană a anunţat în cursul zilei de vineri că separatiştii îşi consolidează poziţiile în zonele pe care le controlează şi se dau lupte grele în zona unui nod feroviar strategic din apropierea localităţii strategice Debalţevo, unde trupele ucrainene sunt încercuite de rebelii proruşi.

Mai mulţi analişti consideră că separatiştii încearcă să cucerească oraşul Debalţevo înaintea intrării în vigoare a armistiţiului.

Pe de altă parte, Ucraina şi Rusia au început să ofere propriile interpretări ale unor puncte din înţelegerea semnată în urma negocierilor purtate la Minsk de liderii lor, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin, mediate de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele francez Francois Hollande.

Astfel, în timp ce ministrul ucrainean de externe, Pavel Klimkin, a declarat că Ucraina nu şi-a asumat, în timpul summitului de la Minsk, niciun fel de obligaţii juridice sau politice privind reforma constituţională şi, în cadrul acesteia, privind descentralizarea regiunii Donbas, Kremlinul a anunţat că soarta pilotului ucrainean Nadia Savcenko, aflată în închisoare în Rusia, va fi decisă numai de justiţia rusă, deşi acordul prevede eliberarea tuturor prizonierilor.

De altfel, acordul, ‘intitulat Minsk 2’, întrucât documentul reia în mare parte acordul semnat tot la Minsk în septembrie, dar care nu a fost respectat, este criticat pentru lipsa mecanismelor concrete de soluţionare a chestiunilor litigioase. Este de exemplu cazul controlului frontierei ruso-ucrainene, despre care în textul acordului se menţionează că va reveni în întregime trupelor ucrainene, dar numai după ce se vor desfăşura alegerile locale. Însă un comandant al separatiştilor la un punct de frontieră cu Rusia a declarat agenţiei France Presse că ‘nu crede’ că Ucraina mai poate prelua controlul frontierei, el declarându-se sigur că separatiştii nu-şi vor abandona poziţiile.

La rândul său, ministrul Klimkin a recunoscut în faţa parlamentului de la Kiev că acordul nu stabileşte o dată privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Ucrainei, oficialul ucrainean făcând aluzie la militarii ruşi deveniţi combatanţi în rândul separatiştilor şi la echipamentele militare furnizate acestora de Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...