Luxemburgul va adopta o lege pentru a putea exploata resursele spaţiale

Parlamentul din Luxemburg va vota joi o lege care autorizează explorarea şi utilizarea resurselor spaţiale, o premieră în Europa, actul normativ urmând să intre în vigoare de la 1 august, informează AFP.
Economica.net - joi, 13 iul. 2017, 07:54
Luxemburgul va adopta o lege pentru a putea exploata resursele spaţiale

‘Graţie cadrului juridic pe care Parlamentul îl va vota astăzi, Marele Ducat va face un pas major suplimentar pentru a se poziţiona drept un pol european în materie de explorare şi utilizare comercială a resurselor spaţiale’, a explicat ministrul Economiei din Luxemburg, Etienne Schneider.

Potrivit acestuia, ‘Luxemburg va deveni prima ţară europeană care va adopta o legislaţie conformă cu dreptul internaţional, care dă operatorilor privaţi asigurări cu privire la proprietatea resurselor pe care le extrag din spaţiu’, a precizat Etienne Schneider.

Legea permite societăţilor cu sediul în Marele Ducat să poată extrage şi apropria resurse spaţiale precum metale, hidrocarburi sau apă. Companiile vor putea fie să aducă pe Pământ, fie să utilizeze aceste resurse pentru a construi baze de unde să pornească o explorare spaţială mai îndepărtată, de exemplu.

Obiectivul autorităţilor este să diversifice economia Luxemburgului, pe lângă domeniul financiar urmând să fie dezvoltate şi sectoarele logistică, cercetare şi industrie.

Până în prezent, patru companii din sectorul spaţial au deja sediul în Luxemburg: americanii de la Deep Space Industries şi Planetary Resources, compania japoneză ispace şi societatea germano-luxemburgheză Blue Horizon. La rândul său, statul luxemburghez este acţionar la Planetary Resources, cu o investiţie de 25 de milioane de euro, sperând să utilizeze aceeaşi formulă de parteneriat public privat pe care a lansat-o în 1985 cu Societatea Europeană de Sateliţi, SES, unde deţine aproape 17% din capital.

Însă iniţiativa Luxemburgului de explorare şi utilizare a resurselor spaţiale nu este apreciată de toată lumea. ‘Mai multe state membre UE nu sunt de acord cu acest lucru’, dezvăluie un cercetător european care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

‘Atunci când spunem că putem avea acces la toate materialele viitorului, deschidem cutia Pandorei spre o risipă a resurselor şi punem capăt reciclării, deoarece spunem că putem avea tot ce dorim’, a adăugat cercetătorul.

În strategia sa, Guvernul din Luxemburg este consiliat de o echipă de experţi compusă în special din fostul director al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) Jean-Jacques Dordain, de fostul director al centrului de cercetare Ames de la Nasa, Simon Worden, de profesorul la Universitatea din Luxemburg Jean-Louis Schiltz, precum şi din specialiştii spaţiali Ji Wu (China) şi Seung Jo Kim (Coreea de Sud). La rândul său, Banca Europeană de Investiţii (BEI) s-a asociat acestui proiect cu o echipă de consultanţă, la fel ca şi Agenţia spaţială europeană (ESA).

În ultima perioadă, Luxemburgul şi-a intensificat acţiunile de promovare a proiectului său spaţial. În luna aprilie 2017, o misiune economică în California, condusă de ministrul Economiei, Etienne Schneider, şi Ducele moştenitor Guillaume al Luxemburgului, s-a finalizat cu anunţul înfiinţării unei agenţii spaţiale luxemburgheze şi a unui fond de investiţii dedicat finanţării acestei noi structuri.

În luna noiembrie a acestui an, Marele Ducat va găzdui prima ediţie europeană a conferinţei internaţionale anuale dedicată spaţiului, NewSpace, iar în luna martie 2018 Luxemburg va fi invitat la cel de-al doilea Forum de explorare internaţională spaţială (International Space Exploration Forum), care va avea loc la Tokyo.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie,......
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a realizat în anul 2023 investiţii totale în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în valoare ...
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba aproba programul de finanţare "Electric Up 2", cu un buget de 450 de milioane de lei, pentru sprijinirea ...
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus marţi că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să îşi mute liber ...