1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Companii

LuxLeaks: Juncker recunoaşte în Parlamentul European că a neglijat să asigure o concurenţă fiscală echitabilă

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vizat de acuzaţii în scandalul LuxLeaks, a recunoscut marţi, în Parlamentul European, că a 'neglijat' să asigure o concurenţă fiscală 'echitabilă' pe când era prim-ministru al Luxemburgului, informează AFP.

30 mai, 2017 | Agerpres

'Sunt în favoarea concurenţei fiscale, dar ea trebuie să fie echitabilă şi nu a fost întotdeauna', a declarat Juncker, audiat de o comisie a Parlamentului European, în faţa căreia a recunoscut că a 'neglijat această dimensiune' în trecut.

Juncker a fost invitat pentru a doua oară să dea lămuriri în faţa unei comisii a PE cu privire la iniţiativele executivului comunitar privind combaterea evaziunii fiscale, dar şi asupra politicii sale în materie în mandatele de premier al Luxemburgului, între 1995 şi 2013.

Documentele divulgate în scandalul LuxLeaks în noiembrie 2014, imediat după preluarea funcţiei de preşedinte al CE, au scos la lumină un sistem de evaziune fiscală la scară amplă şi mai ales rolul jucat de Luxemburg, într-o perioadă în care Juncker era premier şi ministru de finanţe al Marelui Ducat.

'Nu sunt arhitectul' sistemului, 'dat sunt politic responsabil', admitea Juncker la scurt timp după aceste dezvăluiri.

'Uneori, când te afli în străinătate, oameni care ar fi interesaţi de posibilitatea de a veni în Luxemburg îţi pun întrebări', a argumentat el marţi, insistând că nu a fost implicat 'niciodată într-un aranjament anume' şi că nu a discutat 'niciodată despre o măsură fiscală cu o companie'. Aranjamentele fiscale erau negociate de companii 'cu autorităţile fiscale din Luxemburg, nu cu miniştri', a arătat el. 'Acesta este un principiu clar în Luxembourg, însă nu peste tot în Uniunea Europeană', a adăugat Juncker.

Prezentă marţi la audiere, eurodeputata franceză ecologistă Eva Joly a declarat pentru AFP că 'Juncker este un simbol destul de catastrofal pentru Uniunea Europeană'. 'El simbolizează duplicitatea, simbolizează faptul că Uniunea este foarte orientată către protejarea intereselor multinaţionalelor', a punctat Eva Joly.

Luxemburgul este vizat de mai multe anchete ale Comisiei Europene referitoare la acordarea de ajutoare de stat, de exemplu cu privire la tratamentul fiscal aplicat giganţilor Amazon şi McDonald's.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO