LuxLeaks: Juncker recunoaşte în Parlamentul European că a neglijat să asigure o concurenţă fiscală echitabilă

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vizat de acuzaţii în scandalul LuxLeaks, a recunoscut marţi, în Parlamentul European, că a 'neglijat' să asigure o concurenţă fiscală 'echitabilă' pe când era prim-ministru al Luxemburgului, informează AFP.
Economica.net - mar, 30 mai 2017, 17:29
LuxLeaks: Juncker recunoaşte în Parlamentul European că a neglijat să asigure o concurenţă fiscală echitabilă

‘Sunt în favoarea concurenţei fiscale, dar ea trebuie să fie echitabilă şi nu a fost întotdeauna’, a declarat Juncker, audiat de o comisie a Parlamentului European, în faţa căreia a recunoscut că a ‘neglijat această dimensiune’ în trecut.

Juncker a fost invitat pentru a doua oară să dea lămuriri în faţa unei comisii a PE cu privire la iniţiativele executivului comunitar privind combaterea evaziunii fiscale, dar şi asupra politicii sale în materie în mandatele de premier al Luxemburgului, între 1995 şi 2013.

Documentele divulgate în scandalul LuxLeaks în noiembrie 2014, imediat după preluarea funcţiei de preşedinte al CE, au scos la lumină un sistem de evaziune fiscală la scară amplă şi mai ales rolul jucat de Luxemburg, într-o perioadă în care Juncker era premier şi ministru de finanţe al Marelui Ducat.

‘Nu sunt arhitectul’ sistemului, ‘dat sunt politic responsabil’, admitea Juncker la scurt timp după aceste dezvăluiri.

‘Uneori, când te afli în străinătate, oameni care ar fi interesaţi de posibilitatea de a veni în Luxemburg îţi pun întrebări’, a argumentat el marţi, insistând că nu a fost implicat ‘niciodată într-un aranjament anume’ şi că nu a discutat ‘niciodată despre o măsură fiscală cu o companie’. Aranjamentele fiscale erau negociate de companii ‘cu autorităţile fiscale din Luxemburg, nu cu miniştri’, a arătat el. ‘Acesta este un principiu clar în Luxembourg, însă nu peste tot în Uniunea Europeană’, a adăugat Juncker.

Prezentă marţi la audiere, eurodeputata franceză ecologistă Eva Joly a declarat pentru AFP că ‘Juncker este un simbol destul de catastrofal pentru Uniunea Europeană’. ‘El simbolizează duplicitatea, simbolizează faptul că Uniunea este foarte orientată către protejarea intereselor multinaţionalelor’, a punctat Eva Joly.

Luxemburgul este vizat de mai multe anchete ale Comisiei Europene referitoare la acordarea de ajutoare de stat, de exemplu cu privire la tratamentul fiscal aplicat giganţilor Amazon şi McDonald’s.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...