Mă tem de un Brexit foarte dur – premierul Norvegiei

Marea Britanie nu dispune de experienţă în negocieri internaţionale fiind un vechi membru al Uniunii Europene şi acest lucru poate încetini discuţiile, a declarat pentru Reuters Erna Solberg, prim-ministrul ţării non-UE Norvegia, adăugând că ea se teme de 'un Brexit foarte dur'.
Economica.net - joi, 05 ian. 2017, 13:14
Mă tem de un Brexit foarte dur - premierul Norvegiei

Premierul britanic Theresa May intenţionează să lanseze până la sfârşitul lunii martie procesul de doi ani de negocieri pentru a părăsi EU. Acestea sunt de aşteptat să fie unele dintre cele mai complicate discuţii internaţionale în care s-a angajat Marea Britanie de la Al Doilea Război Mondial.

Prim-ministrul norvegian Erna Solberg a spus că spera că Marea Britanie va fi în măsură să negocieze un acord care să o menţină foarte aproape de UE, dar a adăugat că va fi o sarcină dificilă.

‘Şi noi simţim uneori când discutăm cu Marea Britanie că viteza lor este limitată de faptul că a trecut atât de mult timp de când au negociat’ singuri asupra acestor probleme, a declarat ea, într-un interviu miercuri seară în timp ce participa la o reuniune a Uniunii Creştin-Sociale (CSU) din Bavaria, în sudul Germaniei.

‘Mă tem de un Brexit foarte dur, dar sper că vom găsi o soluţie mai bună’, a adăugat ea.

Deşi nu este în UE, Norvegia este un membru al pieţei unice a blocului şi permite libera circulaţie a lucrătorilor din UE. De asemenea, ea contribuie la bugetul UE şi participă la acordul Schengen fără frontiere interne în Europa.

Unii britanici favorizează o relaţie strânsă în stil Norvegia cu UE după Brexit. Alţii susţin un ‘Brexit dur’, care ar scoate Marea Britanie atât din piaţa unică, cât şi din uniunea vamală a blocului. Marea Britanie nu a aderat niciodată la schema Schengen.

Premierul May a spus până acum puţine lucruri în public despre poziţia ei în negocieri, argumentând că dacă ar face acest lucru, Londra s-ar confrunta cu greutăţi în cadrul discuţiilor.

Marea Britanie s-a alăturat blocului în 1973.

Potrivit lui Solberg, ar fi foarte greu pentru Marea Britanie să accepte cele ‘patru libertăţi’ ale UE – libera circulaţie a bunurilor, capitalului, persoanelor şi serviciilor – fără a avea un vot în Consiliul UE.

‘Sper că vom găsi o soluţie care va lăsa Marea Britanie ca un partener într-o mulţime de activităţi europene în care avem nevoie de ei să fie un partener’, a adăugat liderul norvegian.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 sunt suspendate din nou, începând de luni, 25 martie. ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...