Macedonia sub asediu: Manifestaţie proguvernamentală de proporţii la Skopje. Opoziţia cere în continuare demisia premierului

Circa 30.000 de susţinători ai puterii s-au adunat luni seară la Skopje pentru a-şi exprima susţinerea faţă de premierul Nikola Gruevski, în timp ce circa o mie de persoane au rămas pe poziţii nu departe de aceştia, solicitând în continuare demisia prim-ministrului, relatează AFP.
Economica.net - lun, 18 mai 2015, 20:15
Macedonia sub asediu: Manifestaţie proguvernamentală de proporţii la Skopje. Opoziţia cere în continuare demisia premierului

Scandând ‘Macedonia, Macedonia’ şi ‘Nikola, Nikola’, manifestanţii proguvernamentali s-au adunat pe esplanada parlamentului, unde o manifestaţie urmează să aibă loc în cursul serii.

La doi kilometri distanţă, în faţa sediului guvernului, circa o mie de susţinători ai opoziţiei de stânga s-au adunat şi luni seară pentru a solicita plecarea premierului, aflat la putere de nouă ani în fosta republică iugoslavă.

Duminică, opoziţia de stânga – care îl acuză pe şeful guvernului şi de interceptări ilegale la scară mare – a mobilizat şi ea peste 20.000 de persoane, conform estimărilor jurnaliştilor de la faţa locului.

Pe lângă demisia lui Nikola Gruevski, şeful opoziţiei, Zoran Zaev, cere formarea unui guvern de tranziţie care să organizeze alegeri legislative anticipate.

‘Am venit pentru că ţara mea este ameninţată. Nori negri s-au adunat şi am venit să-i risipim’, a declarat un susţinător al premierului în vârstă de circa 50 de ani, ‘înarmat’ cu un drapel macedonean.

‘Zaev îşi pierde timpul. Chiar în caz de alegeri anticipate, le va pierde’, a afirmat, la rândul său Vlatko Aleksov, un tânăr de 30 de ani.

Din punctul de vedere al analistului politic Alajdin Demiri, premierul Gruevski încearcă prin această manifestaţie de proporţii să-şi consolideze poziţie. ‘Dacă manifestaţia va fi un succes, el va continua să guverneze în ciuda realităţii şi a noilor circumstanţe’, a afirmat analistul.

‘Pentru Gruevski nu există noţiunea de demisie’, a estimat expertul, adăugând că premierul este ‘un naţionalist care conduce cu o mână de fier şi care a tolerat o corupţie inimaginabilă’.

Prim-ministrul, care a fost reconfirmat la putere pentru un mandat de patru ani în urma alegerilor legislative anticipate din aprilie 2014, a afirmat că nu intenţionează să demisioneze sub presiunea străzii. El a adăugat, fără a furniza dovezi, că în spatele opoziţiei se ascund serviciile secrete străine.

El a sacrificat totuşi trei colaboratori apropiaţi, criticaţi de opoziţie, care şi-au prezentat demisiile.

Macedonia, fostă republică iugoslavă de 2,1 milioane de locuitori, dintre care un sfert albanezi, este de la începutul anului într-o gravă criză politică.

Luni, liderii principalelor patru partide din Macedonia, atât de la putere, cât şi din opoziţie, s-au reunit pentru a doua oară de joia trecută pentru a încerca să soluţioneze criza politică.

Nikola Gruevski, lider al partidului la putere (VMRO-DPNE), aliatul său la guvernare Ali Ahmeti – şef al principalului partid al albanezilor din Macedonia (DUI), şeful principalului partid de opoziţie al stângii macedonene (SDSM), Zoran Zaev, şi Menduh Thaci, şef al principalului partid al opoziţiei albaneze (DPA), au avut o întrevedere în prezenţa ambasadorului SUA şi al şefului misiunii Uniunii Europene.

‘Ne vom întâlni mâine, la Strasbourg, la Parlamentul European. Dacă sunt prezentate noi idei vom avea un progres’, a spus Zaev la finalul întrevederii.

‘Noi credem în dialog şi vom cere garanţii de la comunitatea internaţională privind aplicarea a ceea ce va fi convenit’, a adăugat el.

O primă reuniune care i-a reunit pe principalii actori ai crizei politice a fost organizată, sub presiune internaţională, imediat după violenţele criminale de la 9 şi 10 mai între forţele de ordine macedonene şi un comando de origine albaneză din Kumanovo, care s-au soldat cu 18 morţi, între care opt poliţişti.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...