Macovei: România trebuie să transpună în doi ani şi jumătate Directiva confiscării bunurilor din infracţiuni

Europarlamentarul PDL Monica Macovei, candidat pentru un nou mandat în Parlamentul European, a declarat luni, la Târgu Mureş, că România are la dispoziţie doi ani şi jumătate să transpună în legislaţia naţională Directiva europeană a confiscării bunurilor provenite din infracţiuni şi că va scrie personal acest proiect de lege, astfel încât să nu fie lăsate 'portiţe de scăpare' pentru infractori.
Economica.net - lun, 19 mai 2014, 14:33
Macovei: România trebuie să transpună în doi ani şi jumătate Directiva confiscării bunurilor din infracţiuni

‘Una dintre cele mai importante legi pe care le-am făcut în Parlamentul European este legea confiscării averii infractorilor – se numeşte Directiva confiscării bunurilor provenite din infracţiuni, care s-a numit Raportul Macovei, ceea ce înseamnă că eu am condus tot procesul legislativ (…) În România, în opinia mea, e nevoie doar de modificarea Codului Penal. Avem deja, în Codul Penal, confiscarea extinsă, însă este mult mai limitată decât cea pe care am prevăzut-o în această Directivă. S-ar putea ca hoţii să invoce tot felul de motive ca să rămână cu averile, eu vă spun părerea mea de jurist. Dacă trebuie modificată Constituţia, atunci modificăm Constituţia, pentru că Directiva e obligatorie şi alte ţări o vor modifica (Constituţia, n.r.). Trebuie să o transpună în legea internă şi să o aplice. Pentru a fi corectă şi completă, ca să mă asigur că nu apar sau dispar virgule, am să mă ocup eu şi o voi promova prin colegii din PDL în Parlamentul naţional şi aştept să aud parlamentarii puterii ce le spun oamenilor de ce nu o adoptă, dacă nu vor să o adopte repede, dacă vor să o întindă până la doi ani şi jumătate, pentru că atât pot. Tocmai de aceea o să o scriu eu ca să fiu sigură că nu se lasă portiţe de scăpare’, a arătat Monica Macovei.
Ea a spus că Directiva a trecut prin plenul Parlamentului European, a fost adoptată de statele membre şi publicată în jurnalul Uniunii Europene, în urmă cu circa două săptămâni şi, prin urmare, aceasta trebuie transpusă de statele membre în legislaţia proprie în maximum doi ani şi jumătate.

Europarlamentarul democrat-liberal a arătat că România nu poate să evite transpunerea acestei Directive în legislaţia naţională, că este obligată să o facă, mai ales că aceasta prevede şi situaţii des întâlnite în România, cum ar fi înstrăinarea averilor de către cei condamnaţi pentru acte de corupţie.

‘Pentru că multă lume mă întreabă, şi pare destul de sceptică cu privire la aplicarea în România, o să vă spun că este obligatoriu să fie aplicată în România, corect şi complet, exact aşa cum este Directiva şi termenul maxim este 2 ani şi jumătate. Dar nu trebuie să aşteptăm doi ani şi jumătate, putem să o punem în aplicare şi mâine şi poimâine. Am scris textul în engleză, îl voi scrie şi în română, modificăm Codul Penal şi o transpunem cât mai repede (…) E foarte important să luăm banii murdari, pentru că dacă eşti prins cu trafic de droguri sau cu altă activitate te duci la închisoare doar pentru ce eşti prins şi dacă ai o avere nejustificată legal, atunci e clar că ai făcut-o tot prin activităţi infracţionale. Tot prin această lege am prevăzut şi bunurile şi averile puse pe numele altora, pentru că vedem des în România că sunt condamnaţi definitiv unii şi la sfârşit nu mai au nimic, totul s-a dus pe numele altora, au şi divorţat. Se vor confisca şi dacă sunt trecute pe numele altora, dacă au fost donate sau au fost vândute sub preţul pieţei, dacă sunt indicii că tranzacţia respectivă e fictivă şi nu au vrut decât să ascundă bunurile’, a susţinut europarlamentarul.

Macovei a afirmat că în Directivă este prevăzută şi ‘situaţia bolnavului,că la noi iarăşi mulţi se îmbolnăvesc când sunt chemaţi la DNA’ şi că celor care din diverse motive nu se prezintă la procese.

‘Dacă nu luăm banii, criminalitatea va creşte (…) Dacă un ministru acum este prins luând mită 1.000 de euro, este trimis în judecată, este condamnat la un an de închisoare şi i se confiscă mia de euro. Asta se întâmplă acum, deci numai suma cu care a fost prins luând mită. Am adăugat situaţia confiscării extinse, ceea ce înseamnă că avem un ministru care a luat mită 1.000 de euro, e trimis în judecată, e condamnat, se confiscă mia de euro şi mai apare confiscarea extinsă. Adică judecătorul se uită la venitul legal din ultimii 10 ani al acelui ministru – salariu, moşteniri, donaţii, tot ce e venit legal – şi, în acelaşi timp, se uită la tot ce are ministrul, conturi, case, maşini, vacanţe şi altele. Deci între avere şi venitul legal. Şi dacă există o diferenţă pe care nu o poate justifica domnul ministru cu venitul legal, atunci acea diferenţă este confiscată de către judecător, pe prezumţia că a fost făcută la fel, adică prin fapte de corupţie’, a afirmat europarlamentarul.

Monica Macovei a ţinut să accentueze că transpunerea Directivei confiscării extinse în legislaţia naţională nu este legată de nicio altă lege, ci pur şi simplu trebuie aplicată.

‘Nu e legată în niciun fel de nicio altă lege sau de Instituţia Procurorului European – spun asta pentru că am auzit diverse comentarii că nu se poate aplica până când nu se creează Instituţia procurorului European. Nu e adevărat, nu are nicio legătură!’, a susţinut eurodeputatul.

Europarlamentarul PDL a precizat că, pe parcursul celor cinci ani în Parlamentul European, a avut 40 de rapoarte ajunse legi în parlamentul European, la distanţă mare faţă de oricare alt europarlamentar român.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...