1EUR = 4.8705 RON | Bucureşti 22 º

Extern

Macron decretează "starea de urgență economică şi socială". Ce măsuri a anunţat

După patru weekend-uri de violențe, președintele Franței, Emmanuel Macron, a decretat, în primele explicații publice în fața națiunii, "starea de urgență economică și socială", anunțând o serie de măsuri care pentru "o Franță a meritului și muncii".  Macron a anunţat luni seară noi măsuri pentru a încerca să domolească furia "vestelor galbene", despre care a spus că este justificată din multe puncte de vedere şi a făcut mea culpa pentru câteva afirmaţii polemice, relatează AFP.

10 dec, 2018 | Agerpres
(update 10 dec, 2018 22:09) Macron decretează "starea de urgență economică și socială". Ce măsuri a anunţat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat luni seară noi măsuri pentru a încerca să domolească furia "vestelor galbene", despre care a spus că este justificată din multe puncte de vedere şi a făcut mea culpa pentru câteva afirmaţii polemice, relatează AFP.

Creşterea cu 100 de euro a salariului minim, scutirea de creştere a impozitelor pentru pensiile sub 2.000 de euro, defiscalizarea orelor suplimentare. Şeful statului francez a anunţat mai multe măsuri în contextul a ceea ce a numit o "stare de urgenţă economică şi socială", în cadrul unei alocuţiuni televizate marcate de gravitate.

"Am cerut guvernului şi parlamentului să facă tot ce este necesar pentru a putea trăi mai bine din salarii de la începutul anului viitor. Salariul minim va creşte cu 100 de euro pe lună din 2019, fără ca acest lucru să-l coste un euro în plus pe angajator", a afirmat el în "discursul către naţiune" televizat, fără a da mai multe amănunte privind această măsură.

Orele suplimentare vor fi plătite "fără impozite şi alte cheltuieli din 2019", cum s-a întâmplat şi în mandatul lui Nicolas Sarkozy. Preşedintele Republicii a mai cerut "tuturor angajatorilor care pot" să plătească "o primă de sfârşit de an angajaţilor", aceasta urmând să fie scutită de impozite şi alte obligaţii fiscale.

Şeful statului francez a făcut un gest şi în direcţia pensionarilor, "parte preţioasă a naţiunii noastre".

"Pentru cei care câştigă mai puţin de 2.000 de euro pe lună, vom anula în 2019 creşterea contribuţiei sociale generale pe care au suportat-o în acest an. Efortul care li s-a cerut a fost prea important şi nu a fost corect", a spus el. Până acum, numai pensionarii care câştigau mai puţin de 1.200 de euro erau scutiţi de majorare.

Emmanuel Macron a spus luni seară că simte că furia "vestelor galbene" a fost din multe puncte de vedere justificată şi că este conştient că "s-a întâmplat" să-i rănească pe unii prin afirmaţiile sale.

Evocând "40 de ani de probleme care ies la suprafaţă", şeful statului a declarat: "Ştiu că s-a întâmplat să rănesc pe unii dintre voi cu cuvintele mele".

Şeful statului a condamnat la începutul intervenţiei sale "violenţele inadmisibile" care au marcat mişcarea vestelor galbene, dând asigurări că "aceste violenţe nu vor beneficia de nicio indulgenţă"

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO