1EUR = 4.8365 RON | Bucureşti 30 º

Finanţe şi bănci

Macron despre deficitul public: Regula celor 3% din PIB este o dezbatere dintr-un alt secol

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care pledează pentru o politică de investiţii activă în Europa, a estimat joi că regula menţinerii deficitului public al ţărilor din zona euro sub plafonul de 3% din PIB relevă o "dezbatere dintr-un alt secol", transmite AFP.

07 noi, 2019 | Agerpres

"Avem nevoie de mai mult expansionism, de mai multe investiţii. Europa nu poate fi singura zonă care să nu facă acest lucru", a declarat Macron într-un interviu publicat joi de săptămânalul The Economist.

"Cred că această dezbatere privind (deficitul public de) 3% în bugetele naţionale şi 1% din bugetul european este o dezbatere dintr-un alt secol", a subliniat şeful statului francez cu referire la discuţiile despre nivelul contribuţiilor ţărilor UE la bugetul blocului comunitar.

Emmanuel Macron a insistat pe necesitatea unei relansări bugetare pentru a alimenta creşterea economică europeană, o solicitare care nu este încă susţinută de Germania.

Premierul italian Giuseppe Conte estimase în luna septembrie că este nevoie de o îmbunătăţire a Pactului de Stabilitate şi Creştere, care le impune ţărilor din zona euro ca deficitul lor bugetar să nu depăşească 3% din PIB, iar datoria lor publică să fie de cel mult 60% din PIB, în vederea susţinerii investiţiilor.

Viitorul buget multianual (2021-2027) al Uniunii Europene trebuie să concilieze ieşirea Regatului Unit, un contributor net, cu noi priorităţi - securitatea, migraţia, digitalizarea.

Comisia Europeană propune fixarea contribuţiilor ţărilor membre la 1,114% din venitul naţional brut, comparativ cu 1,03% în prezent.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO