Macron pledează la Shanghai pentru un acord comercial China-SUA care ‘protejează interesele’ altor ţări

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat marţi la Shanghai pentru un acord comercial între China şi SUA "care protejează interesele" altor ţări, începând cu cele din Uniunea Europeană, primul partener economic al Beijingului, relatează AFP, potrivit Agerpres. 
Economica.net - mar, 05 nov. 2019, 06:46
Macron pledează la Shanghai pentru un acord comercial China-SUA care 'protejează interesele' altor ţări
Într-un discurs susţinut la cea de-a doua ediţie a Târgului Internaţional de Importuri din China, liderul francez a condamnat, fără a-l numi pe omologul său american Donald Trump, recursul la „acţiune militară, la arma tarifară, la legea celui mai puternic”, scrie Agerpres. 

„Războiul comercial nu aduce decât perdanţi”, a spus el, adăugând că disputa China-SUA afectează creşterea economică mondială.

Primele două puteri ale lumii se înfruntă de un an şi jumătate prin creşteri de tarife vamale, dar speră să ajungă la un acord preliminar în noiembrie.

Donald Trump a anunţa deja că, potrivit termenilor acordului, Beijingul se va angaja să cumpere mai multe produse agricole din SUA.

Celebrând în acelaşi timp reuşita economică a Chinei din ultimii 40 de ani, preşedintele francez a făcut apel la Beijing să îşi deschidă mai mult piaţa pentru a corecta dezechilibrele globalizării, care stârnesc o ‘tentaţie de repliere’ printre ţările occidentale.

„Avem nevoie de o mai mare deschidere din partea Chinei şi a pieţei sale”, a spus Macron.

„Crearea de noi legături de echilibru presupune ca procedurile de acces la piaţa chineză să fie accelerate, făcute mai transparente, pentru a permite companiilor străine, în special companiilor inovatoare, să se instaleze în China cu încredere”, a pledat el.

„Acest lucru presupune ca firmele noastre să poată beneficia de căi de recurs, de un tratament egal în accesul la subvenţii şi la pieţele publice”, a precizat el.

În opinia sa, „au fost făcute multe lucruri în ultimii ani” de către Beijing, în special prin „importante reduceri tarifare” sau „reforme în sectorul financiar”. Însă „facem apel la consolidarea şi aprofundarea lor”, a mai spus liderul francez.

În a doua sa vizită în doi ani în China, Macron este însoţit de directorii principalelor companii franceze active în cea mai populată ţară din lume, precum şi ai unor companii care încearcă să pătrundă pe piaţa chineză, dar care se izbesc uneori de bariere importante.

„Uşa Chinei se va deschide şi mai mult”, a dat asigurări preşedintele chinez Xi Jinping, care a inaugurat târgul.

El a făcut de asemenea apel la o „opoziţie fermă faţă de protecţionism şi unilateralism”, în contextul în care Beijingul se află în dispută cu Washingtonul. 

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...