Macron şi Le Pen continuă să conducă în sondaje, deşi mai pierd puncte înaintea primului tur de scrutin

Centristul Emmanuel Macron şi lidera extremei drepte Marine Le Pen conduc în continuare în sondaje înaintea primului tur al scrutinului prezidenţial, programat să aibă loc duminică în Franţa, potrivit unui sondaj realizat pentru Cevipof şi Le Monde, dat publicităţii miercuri, relatează Reuters şi AFP.
Economica.net - mie, 19 apr. 2017, 09:27
Macron şi Le Pen continuă să conducă în sondaje, deşi mai pierd puncte înaintea primului tur de scrutin

Astfel, Emmanuel Macron, creditat cu 23% din intenţiile de vot, se situează înaintea preşedintei Frontului Naţional (22,5%), a lui François Fillon (19,5%) şi a lui Jean-Luc Mélenchon (19%), conform acestui sondaj efectuat de Ipsos Sopra-Steria.

Primii doi contracandidaţi din acest clasament se vor confrunta, cel mai probabil, în turul doi de scrutin, preconizat pe 7 mai, cu Macron văzut ca posibil câştigător, chiar dacă ambii candidaţi au mai pierdut din puncte în ultimele câteva zile de campanie.

Le Pen a înregistrat o scădere cu 2,5 puncte în intenţiile de vot de la începutul lunii aprilie, iar Macron cu 2 puncte procentuale faţă de sondajele anterioare.

Candidatul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon, care a reuşit să se apropie de favoriţi în ultimele săptămâni, este creditat cu 19% din opţiuni, în timp ce liderul dreptei Francois Fillon acumulează 19,5% din intenţiile de vot.

Potrivit sondajelor de până acum, Le Pen ar pierde împotriva tuturor celor trei candidaţi rivali în al doilea tur de scrutin.

Absenteismul reprezintă un factor-cheie al actualelor alegeri, care se adaugă incertitudinii legate de rezultatul primului tur de scrutin.

Un record în ceea ce priveşte absenteismul s-a înregistrat la alegerile din 2002, când liderul de atunci al Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, a ajuns în turul doi de scrutin cu candidatul conservator Jacques Chirac, în faţa căruia a pierdut.

Acest nou sondaj a fost realizat între 16 şi 17 aprilie pe un eşantion de 11.601 de persoane înscrise pe listele electorale, dintre care 8.274 au declarat că sigur vor merge la vot.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...