Macron şi Steinmeier insistă asupra urgenţei de a refonda Europa

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său german Frank-Walter Steinmeier au insistat vineri asupra urgenţei de a refonda Europa, imediat ce un nou guvern va fi format la Berlin, informează AFP.
Economica.net - vin, 10 nov. 2017, 21:43
Macron şi Steinmeier insistă asupra urgenţei de a refonda Europa

‘Împărtăşim şi unul, şi celălalt profundul sentiment că această refondare este necesară şi urgentă şi că anul ce se încheie este absolut hotărâtor în această privinţă’, a declarat Emmanuel Macron la finalul întrevederii avute cu omologul său german la Palatul Elysee, cu ocazia festivităţilor prilejuite de comemorarea Primului Război Mondial.

‘Este responsabilitatea noastră comună, odată ce guvernul de coaliţie va fi format (în Germania) să lucrăm la aceasta. Este ceea ce intenţionez să fac împreună cu Angela Merkel, cancelarul federal’ german, a insistat preşedintele francez.

Tabăra conservatoare a Angelei Merkel, Liberalii şi Verzii încearcă din greu să formeze o coaliţie guvernamentală după alegerile din 24 septembrie, în urma cărora poziţiile Angelei Merkel au fost slăbite.

Discuţiile se împiedică în special de reformarea UE, unele propuneri franceze precum un buget comun al zonei euro fiind considerat prea îndrăzneţe de către liberalii germani şi o parte din conservatori.

‘Partenerii coaliţiei care este pe cale să se formeze au subliniat cu toţii în timpul campaniei electorale rolul de motor al cuplului franco-german pentru promovarea unui nou proiect european’, a declarat Emmanuel Macron, exprimându-şi speranţa că ‘în următoarele luni’ contururile acestuia vor fi precizate.

Preşedintele german a salutat discursul ‘curajos’ al lui Emmanuel Macron din 26 septembrie, de la Sorbona, care a trasat o serie de piste de reformare a UE, ‘într-un moment când aici exista mult scepticism’.

‘Sunt sigur că acest elan dat de discursul de la Sorbona va fi preluat de viitorul guvern german’, a declarat Frank-Walter Steinmeier.

Apoi, cei doi şefi de stat s-au deplasat împreună în Alsacia, unde vor inaugura în după-amiaza zilei de vineri Memorialul franco-german al Hartmannswillerkopf pe unul dintre cele mai sângeroase câmpuri de bătălie din Primul Război Mondial.

Această inaugurare va marca începutul comemorărilor din 11 noiembrie, data Armistiţiului care a pus capăt luptelor din 1914-1918.

‘Această deplasare comună şi acest gest nu înseamnă o revenire asupra unui trecut dureros pentru ţările noastre, ci o manifestare comună a datoriei memoriei şi a datoriei istoriei’, a declarat Emmanuel Macron.

‘Ceea ce facem astăzi este să construim o istorie comună, pentru că aceasta este soclul unui viitor în comun, pentru că avem multe de făcut împreună’, a adăugat preşedintele francez.

Frank-Walter Steinmeir a subliniat ‘importanţa de a le aminti încă o dată popoarelor noastre de unde ne tragem’, în special ‘într-o fază în care luptăm încă pentru a ieşi din criza europeană’.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...