MADR estimează că până în luna octombrie va finaliza Strategia naţională de irigaţii

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale îşi propune ca, până în luna martie 2016, să stabilească o strategie pentru crearea unui sistem de irigaţii modern adaptat cerinţelor actuale, iar până în luna octombrie să existe deja un Proiect de Strategie a sectorului de irigaţii din România, conform listei de priorităţi strategice ale instituţiei, publicate vineri pe site-ul Guvernului, transmite Agerpres.
Economica.net - vin, 15 ian. 2016, 18:25
MADR estimează că până în luna octombrie va finaliza Strategia naţională de irigaţii

În ceea ce priveşte aplicarea eficientă a Politicii Agricole Comune şi a Politicii comune a Pescuitului, MADR intenţionează să ajungă la un management adecvat al resurselor specifice, respectiv administraţie agricolă performantă, gestionarea eficientă şi eficace a FEGA, FEADR şi FEPAM până în octombrie 2016.

De asemenea, pe cea de-a treia prioritate strategică a MADR ‘Stimularea agriculturii de mijloc prin promovarea fermelor de familie, a asocierii agricultorilor şi a lanţurilor scurte de desfacere a produselor agricole’ ministerul vrea să modifice până în martie 2016 PNDR 2014-2020 în sensul armonizării cu prevederile legislaţiei naţionale referitoare la fermele de familie şi grupurile de producători.

Până în octombrie 2016, MADR intenţionează să promoveze produsele de calitate şi cu valoare adăugată mare, de genul produs montan şi produs în fermă, pentru care există un buget de 182,9 milioane lei.

Tot până în luna octombrie, se are în vedere aplicarea prevederilor HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor (solicitanţii ajutorului de stat sunt numai asociaţii sau organizaţii de crescători de animale), bugetul alocat fiind de 25 de milioane de lei, precum şi aplicarea prevederilor HG nr. 1050 /2013 pentru aprobarea Programului naţional apicol pentru perioada 2014-2016, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar (beneficiarii sunt numai formele asociative). Bugetul alocat acestui program se ridică la 29,7 milioane lei din care 50% UE prin FEGA şi 50% din bugetul naţional.

Încurajarea transferului inter-generaţional în agricultură prin folosirea oportunităţilor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (instalarea tinerilor fermieri, sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, schema pentru micii fermieri) are ca termen de finalizare octombrie 2016, iar bugetul alocat depăşeşte 1,26 miliarde de lei.

La capitolul procese interne, MADR vrea să continue demersurile pentru stabilirea Camerelor Agricole şi a unui sistem eficient de consultanţă agricolă, având ca termen de finalizare iunie 2016, iar până în octombrie 2016 să aibă loc restructurarea cercetării agricole pentru a permite dezvoltarea unei agriculturi performante şi eficiente, capabile să facă faţă schimbărilor climatice inclusiv prin introducerea inovării. La această componentă există o alocare financiară în sumă de 95 de milioane de lei.

Luna iunie 2016 este şi termenul de punere în aplicare a Programului Naţional de Cadastru şi carte funciară şi demararea procesului de stabilire a cadastrului agricol.

MADR intenţionează ca până în martie 2016 să fie stabilit un serviciu de comerţ exterior în cadrul ministerului, iar până în luna iunie să promoveze programe europene pentru încurajarea accesării de către producătorii români.

În domeniul resurselor umane, se doreşte operaţionalizarea reţelei de ataşaţi agricoli până în luna octombrie 2016, sumele alocate în acest sens fiind de 6,4 milioane de lei.

În ceea ce priveşte resursele financiare, Ministerul Agriculturii vrea să înfiinţeze un fond de creditare în agricultură până în luna iunie 2016, iar pentru acesta alocă 404,5 milioane de lei.

Totodată, MADR şi-a propus în domeniul legislativ ca până în luna martie să fie clarificat cadrul legislativ pentru înfiinţarea asociaţiilor de producători, iar până până în aprilie să fie promovat proiectul de Lege în vederea stabilirii unui sistem de irigaţii modern şi eficient.

Adaptarea legislaţiei fiscale (non-impozitarea schimburilor comerciale între membri şi grupurile asociative din
care fac parte) are ca termen de finalizare luna martie 2016, la fel şi Proiectul de lege de modificare şi completare a Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ‘Gheorghe Ionescu-Şişeşti’ şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...