1EUR = 4.7231 RON | Bucureşti 28 º

News

MADR: Peste 3 milioane de hectare cu grâul, orz şi rapiţă au fost însămânţate în toamna anului trecut

Peste trei milioane de hectare cu grâu, orz şi rapiţă au fost însămânţate în toamna anului trecut, grâul ocupând mai mult de 68% din această suprafaţă, a anunţat, joi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

14 mar, 2019 | Agerpres

"În toamna anului 2018 s-a însămânţat o suprafaţă de 3.004.800 hectare, din care grâul ocupă 2.055.682 hectare, orzul 266.585 hectare şi rapiţa 476.936 hectare. Orzul şi grâul de toamnă sunt în faza de formare a frunzei a treia şi respectiv înfrăţire. Cultura de rapiţă parcurge etapa de dezvoltare a aparatului foliar", precizează MADR, într-un comunicat remis AGERPRES.

La această dată, ritmurile de creştere se desfăşoară normal la culturile semănate în perioada optimă şi pe terenurile cu umiditate suficientă, iar culturile sunt uniforme şi viguroase.

Culturile de toamnă prezintă în această primăvară câteva particularităţi care impun măsuri tehnologice specifice, care să stimuleze pe cât posibil vegetaţia şi să elimine orice concurenţă a buruienilor din cultură.

"Având în vedere evoluţia vremii, în această perioadă se aplică îngrăşămintele minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă, în funcţie de zonă, fiind necesară realizarea unei fertilizări suplimentare cu azot. Luând în considerare şi rezerva de umiditate existentă în sol, se recomandă fracţionarea dozei de azot, în 3 - 4 etape, în vederea sporirii gradului de utilizare a îngrăşămintelor cu azot, prin menţinerea unei concentraţii mărite, în zona de maximă dezvoltare a rădăcinilor la grâu", precizează reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Datorită faptului că prognoza vegetativă la cultura de grâu indică valori reduse ale taliei plantelor cu internodii scurte, nu se recomandă utilizarea regulatorilor de creştere, spun specialiştii ministerului.

În acest context, se recomandă utilizarea îngrăşămintelor foliare cu microelemente şi macroelemente uşor asimilabile asociate cu tratamente fitosanitare pentru echilibrarea nutriţiei.

"La această dată, nu a fost semnalată nicio suprafaţă afectată de boli sau dăunători specifici, însă, ţinând cont de încălzirea vremii, este necesară supravegherea permanentă a culturilor, astfel încât efectuarea tratamentelor de primăvară să se facă în stadiile primare ale manifestării bolilor/dăunătorilor. O atenţie specială se impune a se acorda stării de aprovizionare a solului cu apă, urmărindu-se în mod deosebit adaptarea intervenţiilor tehnologice capabile să conserve apa existentă în sol", arată MADR.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO