MADR propune acordarea de ajutoare de stat în valoare de peste 16 milioane de euro crescătorilor de bovine și bivolițe

Crescătorii de bovine de carne şi bivoliţe ar putea beneficia de ajutoare de stat de peste 16 milioane de euro pentru compensarea pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, combustibil şi alte costuri, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
AGERPRES - vin, 08 dec. 2023, 19:54
MADR propune acordarea de ajutoare de stat în valoare de peste 16 milioane de euro crescătorilor de bovine și bivolițe

„MADR a postat în transparenţă decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care se instituie o schemă de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bivoliţelor, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Valoarea estimată a schemei de ajutor este de 79.427.740 de lei, echivalentul sumei de 16.100.000 de euro, iar numărul estimativ al potenţialilor beneficiari este de 6.000. Cuantumul propus pentru ajutorul de stat este de 100 de euro/cap bovină carne/bivoliţă”, se arată într-un comunicat al MADR, relatează Agerpres.

Măsura are la bază prevederile pct. 62 din Comunicarea Comisiei Europene de modificare a Cadrului temporar de criză şi de tranziţie pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, susţine sursa citată.

Schema de ajutor de stat cu caracter temporar este destinată susţinerii activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi al bivoliţelor din perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023 şi va fi valabilă până la data de 30 iunie 2024.

Beneficiari ai schemei pot fi crescători de animale – persoane fizice, persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum şi societăţi agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, care au în posesie permanentă bovine de carne şi/sau bivoliţe, înscrise în BND, în calitate de proprietar de animale şi/sau proprietar de exploataţie.

Pentru a fost eligibili aceştia trebuie să deţină, la data de 31 martie 2023, bovine de carne şi/sau bivoliţe cu vârsta de minimum 12 luni, în exploataţie cu cod ANSVSA şi/sau în exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar, înscrise în BND. De asemenea, bovinele de carne şi bivoliţele pentru care se solicită ajutor de stat trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară. O altă condiţie este existenţa, în ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii, a cel puţin 50% din numărul de bovine de carne şi/sau bivoliţe deţinut la data de 31 martie 2023.

Valoarea totală care poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu va depăşi echivalentul în lei a 280.000 euro iar cursul de schimb valutar euro/lei este cel comunicat de Banca Naţională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 de lei/euro.

Fondurile provin de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Electrificarea tuturor vehiculelor va dura 35 de ani, spune șeful Bosch
Directorul general al grupului german de inginerie Bosch, Stefan Hartung crede că va fi nevoie de vehicule echipate cu motoare pe combustie timp de cel puţin 35 de ani, până când va putea fi......
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,35 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,7%, în această săptămână, ...
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere ...
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piața neagră a țigaratelor a scăzut la începutul anului
Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut uşor în luna ianuarie 2024, până la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu ...