1EUR = 4.7524 RON | Bucureşti 21 º

News

MADR: Reabilitarea infrastructurii de irigaţii nu va permite până la sfârşitul anului să irigăm mai multe hectare ca în 2015

Demararea proiectului de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii nu va permite, până la sfârşitul anului, să fie irigate mai multe hectare comparativ cu anul trecut, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres. 

14 ian, 2016 | Agerpres

'Pentru a porni noul program de irigaţii, reabilitarea infrastructurii primare de irigaţii presupune un proces întreg, licitaţii care durează şase luni. Sincer, am dubii că demararea proiectului va permite până la sfârşitul anului să irigăm hectare în plus', a precizat Irimescu întrebat despre ţinta propusă pe 2016 în privinţa irigaţiilor.

Pe de altă parte, şeful MADR a precizat că se află în analiză alte soluţii de a furniza apă fermierilor, pe lângă sistemul clasic de a prelua apă din Dunăre, respectiv utilizarea lacurilor de acumulare care există la Ministerul Energiei şi Ministerul Mediului.

'Pe lângă sistemul deja gândit de a prelua apă din Dunăre mai există cel puţin încă două soluţii: utilizarea lacurilor de acumulare care există şi la Ministerul Energiei şi la Ministerul Mediului. (...) Există deja un exemplu foarte bun care deja s-a aplicat în Dobrogea, cel al perdelelor forestiere, pentru a reuşi să asigurăm o sursă de apă de încredere pentru fermieri', a adăugat Irimescu.

Anul trecut s-au irigat puţin peste 100.000 de hectare, deşi suprafaţa contractată a depăşit 330.000 de hectare, iar 823.000 ha erau efectiv pregătite pentru irigat de către ANIF, dintr-un total viabil de 1,5 milioane de hectare.

Ministrul Agriculturii a reiterat joi că stabilirea unui sistem eficient de irigaţii se află pe lista de priorităţi a ministerului, mai ales că există prevăzută prin lege suma de un miliard de euro pentru perioada 2016-2020, aceasta urmând să fie suplimentată cu câteva sute de milioane de euro prin Planul Juncker.

Reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii a fost şi unul dintre obiectivele principale ale fostului şef de la Agricultură, Daniel Constantin, care 's-a luptat' pentru miliardul de euro din Legea irigaţiilor pe următorii 5 ani, 'indiferent de partid sau ministru'.

Însă, în noul buget al MADR pentru anul 2016 s-a prevăzut doar o sumă de 135 de milioane de lei pentru îmbunătăţiri funciare, faţă de cele 500 de milioane de lei cât era trecut în această Lege.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO