Madridul şi Barcelona îşi redeschid terasele, primele plaje au fost redeschise în alte regiuni ale Spaniei

Locuitorii Madridului şi Barcelonei şi-au regăsit luni prietenii, parcurile şi terasele, după zece săptămâni cu unele dintre cele mai stricte măsuri de izolare din lume, în timp ce locuitorii altor regiuni spaniole, mai puţin lovite de pandemie, pot din nou să se bucure de o baie în mare, transmite AFP citat de Agerpres.
Economica.net - lun, 25 mai 2020, 11:38
Madridul şi Barcelona îşi redeschid terasele, primele plaje au fost redeschise în alte regiuni ale Spaniei

Madridul, Barcelona şi o mare parte din regiunea Castilia-Leon (la nord de capitală) au intrat la rândul lor în prima fază a procesului progresiv pentru ieşire din izolare, fază pe care restul Spaniei a început-o în ultimele săptămâni.

Cele două cele mai mari oraşe spaniole au fost cel mai dur lovite de pandemia de COVID-19, care a făcut până acum 28.752 de morţi şi a contaminat 235.772 de persoane în Spania.

Locuitorii lor pot acum să se adune în grupuri de maximum zece persoane, acasă sau la terasele barurilor şi restaurantelor, a căror capacitate este cu toate acestea limitată. Însă ei trebuie să continue să poarte mască în spaţii închise şi pe drumurile publice atunci când nu este posibilă păstrarea unei distanţe de securitate de doi metri.

Aproape jumătate din ţară – circa 22 de milioane de locuitori din totalul celor 47 de milioane la cât se cifrează populaţia Spaniei – intră la rândul său în a doua fază a ieşirii din izolare pe etape, care ar urma să se întindă până la sfârşitul lui iunie.

Restaurantele de acolo îşi pot redeschide sălile, limitând numărul de clienţi, iar ieşirile, pentru plimbare sau sport, nu mai sunt limitate la anumite ore ale zilei.

Dar mai ales, în condiţiile în care a început vremea foarte călduroasă, piscinele şi plajele se pot redeschide în arhipelagurile Baleare şi Canare sau într-o bună parte din Andaluzia, însă în continuare cu stricte măsuri de securitate.

Unele oraşe, precum Barcelona, şi-au redeschis deja plajele în ultimele săptămâni, însă doar pentru sport sau plimbări.

Ministerul Sănătăţii al Spaniei recomandă limitarea afluenţei de persoane pe plaje, limitarea spaţiilor pentru fiecare grup şi păstrarea unui spaţiu de 4 metri între umbrele de plajă.

Pentru moment, doar localnicii vor putea beneficia de aceste relaxări, pentru că deplasările dintr-o regiune în alta rămân interzise, iar străinii care sosesc în Spania trebuie să stea 14 zile în carantină.

Cu toate acestea, guvernul prevede redeschiderea frontierelor pentru turiştii străini începând cu 1 iulie.

Restricţiile impuse în timpul carantinei decretate în Spania la mijlocul lui martie au fost printre cele mai severe din lume. Timp de o lună şi jumătate, spaniolii nu au putut practic să iasă afară, iar copiii lor au stat închişi în case.

Rigoarea şi lentoarea în ridicarea măsurilor de izolare au suscitat un val de nemulţumire care s-a exprimat progresiv prin „concerte de cratiţe” apoi prin manifestaţii, încurajate de partidul de extremă dreapta Vox.

Acesta a convocat cu succes, sâmbătă, manifestaţii a mii de maşini care au blocat centrul marilor oraşe ale Spaniei, şoferii lor claxonând şi fluturând drapelul spaniol pentru a denunţa guvernul.

Te-ar mai putea interesa și
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia a suferit un declin record în mai, fiind produse doar 3.720 de maşini, faţă de aproximativ 112.000 în perioada similară din 2021, arată datele publicate miercuri de......
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
Hennes & Mauritz AB (H&M), al doilea cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, a raportat o creştere peste aşteptări ...
Grindeanu anunță că a covenit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager cea mai bună soluție pentru restructurarea TAROM
Grindeanu anunță că a covenit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager cea mai bună soluție pentru ...
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a avut la Bruxelles "discuţii constructive despre soarta ...
Compania Municipală Parking a primit peste 26 de milioane de lei de la CGMB, pentru amenajarea a 17.000 de locuri de parcare
Compania Municipală Parking a primit peste 26 de milioane de lei de la CGMB, pentru amenajarea a 17.000 de locuri de parcare
Consiliul General al Capitalei a aprobat, miercuri, un program de investiţii în valoare totală de 26,3 milioane de lei ...