MAE propune înfiinţarea a 417 secţii de votare în străinătate pentru scrutinul din 11 decembrie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) propunerile de secţii de votare spre a fi organizate în străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie, fiind vorba de 417 secţii, cu 111 mai multe decât la scrutinul parlamentar din 2012, şi cu 123 de secţii de votare mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014, informează Agerpres. 
Economica.net - sâm, 08 oct. 2016, 09:41
MAE propune înfiinţarea a 417 secţii de votare în străinătate pentru scrutinul din 11 decembrie

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis, în data de 7 octombrie 2016, Autorităţii Electorale Permanente lista integrată a secţiilor de votare propuse spre a fi organizate în străinătate, la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie 2016. Au fost propuse spre înfiinţare în străinătate 417 secţii de votare, respectiv cu 111 secţii de votare mai multe decât numărul celor înfiinţate în contextul alegerilor parlamentare din 2012 şi cu 123 de secţii de votare mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014”, precizează un comunicat de presă.

Dintre cele 417 secţii de votare propuse, 193 secţii de votare vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, 217 secţii de votare reprezintă propuneri motivate ale MAE, iar 7 secţii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel puţin 100 de cetăţeni români care s-au înscris în Registrul electoral până la data de 14 septembrie 2016.

Potrivit MAE, în motivarea propunerilor pentru a organiza secţii de votare în alte locaţii decât cele pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, au fost luate în considerare datele statistice ale prezenţei la vot de la procesele electorale anterioare şi ale dinamicii prezenţei cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi localităţile unde, în mod tradiţional, au fost organizate secţii de votare la scrutinele anterioare.

Cele mai multe secţii de votare sunt propuse a fi organizate în Italia (73 de secţii de votare faţă de cele 51 secţii de votare organizate în contextul alegerilor prezidenţiale din anul 2014 şi 56 secţii de votare organizate în contextul alegerilor parlamentare din anul 2012), Spania (53 de secţii de votare faţă de cele 38 secţii de votare organizate în contextul alegerilor prezidenţiale din anul 2014 şi 41 secţii de votare organizate în contextul alegerilor parlamentare din anul 2012), Republica Moldova (35 de secţii de votare faţă de cele 21 secţii de votare organizate în contextul alegerilor prezidenţiale din 2014 şi 19 secţii de votare organizate în contextul parlamentare din 2012), Germania (15 secţii de votare faţă de cele 5 secţii de votare organizate în contextual alegerilor prezidenţiale din anul 2014, respectiv alegerile parlamentare din anul 2012).

Mai mult, în localităţile în care a fost înregistrat un număr mare de votanţi în cadrul proceselor electorale anterioare, MAE a avut în vedere multiplicarea secţiilor de votare organizate în localităţile în care îşi au sediul misiunile diplomatice, oficiile consulare, respectiv institutele culturale. Cu titlu de exemplu, în Belgia şi în Austria, vor fi organizate câte 9 secţii de votare, dintre care 6 secţii de votare în Bruxelles, respectiv Viena, în Franţa vor fi organizate 16 secţii de votare, dintre care 6 secţii de votare în Paris şi regiunea pariziană, iar în Marea Britanie vor fi organizate 21 secţii de votare, dintre care 8 în Londra şi suburbii, mai evidenţiază sursa citată.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat, în 5 octombrie, că a transmis Ministerului de Externe localităţile din străinătate în care trebuie înfiinţate secţii pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, unde domiciliază, potrivit Registrului electoral, minimum 100 de cetăţeni români cu drept de vot.

Acestea sunt:

  • Luton (Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord) – un centru
  • Carabetovca (Regiunea Basarabeasca, Republica Moldova) – un centru
  • Căuşeni (regiunea Căuşeni, Republica Moldova) – un centru
  • Bardar (regiunea Ialoveni, Republica Moldova) – un centru
  • Soroca (regiunea Soroca, Republica Moldova) – un centru
  • Tarancon (regiunea Castilla-La Mancha/Cuenca, Spania) – un centru
  • Torrejon de Ardoz (regiunea Comunidad de Madrid/Madrid, Spania) – un centru.

În comunicatul AEP se mai menţiona că urmează ca, în termen de 30 de zile de la data aducerii la cunoştinţă publică a datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016, respectiv cel mai târziu la data de 11 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe să transmită Autorităţii Electorale Permanente lista secţiilor de votare care pot fi organizate şi în alte localităţi decât cele prevăzute la art. 23 alin. (1) – (3) din Legea nr. 208/2015, motivată din punctul de vedere al oportunităţii înfiinţării acestora, conform dispoziţiilor art. 1 alin. (2) din OUG nr. 47/2016.

Te-ar mai putea interesa și
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale companiilor străine de peste 107 miliarde de dolari din deprecieri de active......
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru ...