MAE rus acuză atitudinea „distructivă” a Statelor Unite şi avertizează cu riposte „dureroase”

Administraţia Statelor Unite are o atitudine "distructivă" în relaţiile bilaterale, a acuzat vineri ministrul adjunct de externe rus, avertizând cu riposte "dureroase" din partea Moscovei, informează agenţia Associated Press, preluată de Agerpres. 
Economica.net - vin, 27 feb. 2015, 22:24
MAE rus acuză atitudinea

Serghei Riabkov a declarat că secretarul de stat John Kerry a încălcat „etica diplomatică” afirmând în Congresul SUA la începutul acestei săptămâni că oficialii ruşi l-au minţit în legătură cu sprijinul pentru separatiştii din estul Ucrainei. Riabkov a adăugat, în comentarii citate de agenţiile de presă ruse, că Washingtonul „nu dispune de dreptul moral” de a face astfel de constatări.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că îi sprijină pe rebeli cu trupe şi armament. Moscova neagă acest lucru şi Riabkov a respins din nou acuzaţiile SUA ca „absolut nefondate” şi „inacceptabile”, notează AP.

El a avertizat că Moscova ar putea replica la potenţiale noi sancţiuni ale Statelor Unite şi aceste contramăsuri nu le-ar face neapărat publice.

„Le elaborăm, dar ar fi greşit să le anunţăm înainte şi, de fapt, să anunţăm unele dintre ele… Toate opţiunile le ţinem pentru noi. Le vom utiliza şi, în caz de necesitate, vom avea contramăsuri destul de dureroase”, a subliniat el.

„Agenda noastră bilaterală în relaţia cu Statele Unite a devenit total negativă din cauza parcursului distructiv asumat de Washington”, a notat Riabkov, adăugând că există doar câteva chestiuni asupra cărora Moscova şi Washingtonul ar mai putea coopera.

Dintre acestea, au rămas discuţiile asupra programului nuclear iranian, a explicat el, exprimându-şi speranţa că se poate ajunge la un acord înaintea termenului de 31 martie.

Potrivit lui Riabkov, cea mai recentă rundă de discuţii a dovedit că „o şansă de a ajunge la un acord la timp depăşeşte cu mult probabilitatea unui eşec sau întârzieri”.

El a adăugat că odată ce sancţiunile ONU împotriva Iranului sunt ridicate, Moscova se aşteaptă să-şi extindă cooperarea militară şi nucleară cu Iranul. Rusia, care a construit prima centrală nucleară a Iranului în portul Bushehr din sud, a semnat un contract în noiembrie anul trecut pentru a construi alte două reactoare, care ar fi urmate eventual de alte şase.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...