MAE: Trei noi documente semnate cu SUA pentru scutul antirachetă

Trei noi documente bilaterale româno-americane necesare implementării sistemului antirachetă în baza de la Deveselu au fost semnate marţi de către oficiali din cele două ţări, informează MAE român.
Economica.net - mie, 03 iul. 2013, 06:18
MAE: Trei noi documente semnate cu SUA pentru scutul antirachetă

Documentele reprezintă un nou aranjament de implementare şi două amendamente la astfel de acorduri încheiate anterior, fiind încheiate cu ocazia reuniunii de la Bucureşti a Comitetului Mixt româno-american care gestionează aplicarea „Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României”.

În cadrul unor reuniuni anterioare din 2012 ale acestui comitet au mai fost încheiate opt astfel de documente, precizează un comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

Acordurile încheiate marţi au fost semnate de Sebastian Huluban, secretar de stat în cadrul MapN şi generalul Mark O.Schissler din cadrul Comandamentului Forţelor SUA în Europa.

„Având în vedere importanţa acestor documente, pot spune că facem paşi importanţi în pregătirea momentului din 2015 când arhitectura NATO este planificată să atingă Capacitatea Operaţională Iniţială, inclusiv prin amplasarea de interceptori în baza din România, pregătind astfel terenul pentru Capacitatea Operaţională Completă de Apărare Antirachetă a NATO”, a declarat Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE şi negociator şef cu partea americană privind scutul antirachetă.

De asemenea, oficialul român a afirmat, cu această ocazie, că parteneriatul strategic cu SUA continuă „să reprezinte una dintre pietrele de temelie ale politicii externe a României”.

Aurescu „şi-a manifestat încrederea cu privire la marcarea corespunzătoare a momentului inaugurării formale a lucrărilor la Baza de la Deveselu, din acest an, de natură să reflecte angajamentul comun de a operaţionaliza această bază, în conformitate cu calendarul bilateral şi la nivel NATO”, mai evidenţiază comunicatul MAE.

Te-ar mai putea interesa și
4,7 milioane de tone de alimente au plecat din porturile ucrainiene după semnarea acordului internaţional
4,7 milioane de tone de alimente au plecat din porturile ucrainiene după semnarea acordului internaţional
Un număr total de 211 nave, având la bord 4,7 milioane de tone de produse agricole, au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU......
Rolls Royce a prezentat în România două „noi interpretări ale etalonului luxului automobilistic”
Rolls Royce a prezentat în România două „noi interpretări ale etalonului luxului automobilistic”
Modelele de lux Rolls Royce Phantom Series II și Ghost Black Badge au fost prezentate în România, acestea fiind destinate ...
„În România nu se poate trăi cu salariul minim” ministrul Muncii.  În prezent, salariul minim brut este de 2.550 de lei.
„În România nu se poate trăi cu salariul minim” ministrul Muncii. În prezent, salariul minim brut este de ...
Contextul economic şi social impun o măsură de majorare a salariului minim, pentru că în România nu se poate trăi ...
Alegeri Italia: A început votul pentru alegerea noului parlament
Alegeri Italia: A început votul pentru alegerea noului parlament
Italienii au început să voteze duminică dimineaţă pentru a-şi alege noul parlament, un scrutin pe care se aşteaptă ...