Magazinele atacă din nou proiectul de lege a „taxelor de raft”: Vor fi avantajaţi producătorii necompetitivi

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România - AMRCR - face apel la Guvernul României să întreprindă demersurile pentru a asigura respectarea legislaţiei naţionale şi europene în cazul modificărilor propuse la Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare. Reprezentanţii asociaţiei subliniază că impunerea către comercianţi ca 51% din produsele aflate pe raft să provină din 'lanţul scurt de aprovizionare' îi avantajează pe producătorii necompetitivi, 'dar ataşaţi unor grupuri de interese, cărora li se garantează practic businessul indiferent de performanţă'.
Economica.net - lun, 09 mai 2016, 12:12
Magazinele atacă din nou proiectul de lege a

‘Astfel, victime directe ale noii legi vor fi acei comercianţi serioşi şi oneşti care prin eforturi şi investiţii considerabile au reuşit să se impună pe o piaţă extrem de competitivă’, precizează reprezentanţii AMRCR.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, AMRCR solicită Guvernului României să îşi exercite prerogativele şi să se asigure că România respectă obligaţiile care îi revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

‘Până în acest moment am putut constata că Guvernul, deşi a emis un punct de vedere negativ, în fapt a sprijinit, prin implicarea activă la nivelul Ministerului Agriculturii şi prin pasivitate la nivel central şi al altor ministere cu responsabilităţi în domeniu, inserarea în propunerea de modificare a Legii 321/ 2009 a unor prevederi care contravin flagrant normelor şi principiilor în baza cărora funcţionează piaţa unică europeană, care de altfel fac parte şi din legislaţia naţională’, se menţionează în comunicat.

Citeste si: Magazinele reacţionează la proiectul de lege a „taxelor de raft”. Spun că „subminează comerţul modern”

Potrivit acestora, prevederea nu este însă în niciun caz favorabilă consumatorilor – cărora li se restrânge libertatea de a alege – şi nici de natură să îi ajute pe micii producători români, care vor fi în pericol să fie eliminaţi de alţi producători din zonele adiacente României.

‘Observăm cu tristeţe că, deşi în spaţiul public se face mare caz, la toate nivelurile decizionale, de sărbătorirea Zilei Europei, la nivelul concret al punerii în aplicare şi mai ales al respectării reglementărilor comunitare, acest lucru nu se întâmplă. Acest fapt este cu atât mai descurajant cu cât actualul Guvern este condus de un fost comisar european, dar în componenţa sa are şi alţi tehnocraţi cu experienţă în structurile comunitare ale UE, ale căror sarcină principală era să vegheze la funcţionarea, pe principii de concurenţă, a pieţei unice. Suntem convinşi că această atitudine nu va trece neobservată la Bruxelles şi ne întrebăm, retoric, ce s-ar fi întâmplat dacă în timpul mandatului fostului comisar pentru Agricultură alte state membre ar fi adoptat propuneri protecţioniste asemănătoare’, se mai menţionează în comunicat.

Conform unui proiect de lege depus în martie la Parlament, de deputaţi ai PNL, supermarketurile ar putea fi obligate să asigure spaţii de expunere pentru produsele alimentare ale producătorilor români de minim 50%, din care cel puţin 20% să fie alocate producătorilor locali şi să perceapă taxe de maximum 5% pentru aceştia.

Proiectul, iniţiat de 10 deputaţi liberali, printre care Claudia Boghicevici, Raluca Turcan, Cezar Preda, modifică Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

În data de 19 aprilie 2016, Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a dat raport de adoptare proiectului de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, iar supermarketurile vor funcţiona în continuare şi în week-end.

Potrivit proiectului de lege, ‘comercianţii persoane fizice autorizate care desfăşoară activităţi de comercializare pentru produse alimentare vor avea obligaţia ca, pentru produsele alimentare – lapte şi produse lactate, carne şi produse de carne, fructe, legume şi produsele fabricate din acestea, panificaţie, patiserie şi cofetărie -, fabricate de către producători din România să asigure spaţii de expunere şi vânzare de cel puţin 50% din suprafaţa existentă folosită pentru comercializarea alimentelor. În acest sens, minim 20% din aceste spaţii să fie alocate către toţi producătorii locali’.

De asemenea, proiectul prevede ca serviciile, discounturile şi alte obligaţii cerute de comercianţi producătorilor români de produse alimentare să nu depăşească 5% din valoarea mărfurilor comercializate.

Documentul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Update: O decizie așteptată. Conducerea AMEPIP, președintele și cei doi vicepreședinți, a demisionat astăzi. Va fi selectată o nouă echpă managerială
Update: O decizie așteptată. Conducerea AMEPIP, președintele și cei doi vicepreședinți, a demisionat astăzi. Va fi ...
Update: Mihai Precup, fostul preşedinte al Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, a declarat marţi că demisia sa din funcţia de şef al AMEPIP......
DSU a transmis un mesaj RO-ALERT de vânt și grindină în Capitală
DSU a transmis un mesaj RO-ALERT de vânt și grindină în Capitală
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a emis marţi după-amiaza un mesaj RO-ALERT privind intensificări ale vântului ...
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Rusia are mari șanse să prindă contractul pentru construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia
Grupul Rosatom Corp., controlat de statul rus, este "într-o poziţie avansată", pentru a construi cea de-a doua centrală ...
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile unei piețe dificile
Producția de bere la nivel mondial a scăzut anul trecut. Industria mizează pe o producție stabilă în acest an în condițiile ...
Producţia mondială de bere a scăzut anul trecut cu aproape 1,7 miliarde litri, până la 188 de miliarde de litri, un ...