Magistrala 4 de metrou: Primăria Sectorului 4 anunță lansarea licitației pentru tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul

02 04. 2024
METROU magistrala

„Sectorul 4 al Municipiului București continuă să investească masiv în infrastructura strategică a Capitalei și aduce metroul de la Gara de Nord până la Gara Progresul”, spun reprezentanții PS4 într-o invitație către presă.

Potrivit lor, în calitate de autoritate contractantă, PS4 a postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), documentația de atribuire referitoare la licitația publică în vederea desemnării constructorului/constructorilor care urmează să extindă magistrala de metrou M4, Gara de Nord – Gara Progresul.

„Mai multe detalii referitoare la acest subiect, deosebit de important pentru București, vor fi oferite de către primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, în cadrul unei conferințe de presă ce va avea loc miercuri, 3 aprilie a.c., începând cu ora 11:30, la parcarea de tip Park&Ride de pe Șoseaua Berceni nr.106r, vizavi de stația de metrou Tudor Arghezi”, se mai arată în documentul citat.

În februarie, Primăria Sectorului 4 a anunțat că începe proiectul de construire a noii magistrale de metrou M4, dintre Gara de Nord şi Gara Progresul, în calitate de lider de asociere, alături de Ministerul Transporturilor, Metrorex, Consiliul Judeţean Ilfov şi Primăria Sectorului 5 şi că a depus cererea de finanţare de 2,5 miliarde de euro, bani europeni nerambursabili.

Suma va fi accesată prin „Programul Transport” al Uniunii Europene 2021-2027, după ce inițial acest tronson de metrou urma să fie finanțat prin PNRR.

Potrivit studiilor de specialitate deja întocmite, traseul noii linii de metrou M4 va avea 14 staţii, ce vor fi amenajate pe o lungime de aproximativ 11 kilometri, între staţiile Gara de Nord 2 şi Gara Progresul şi care va traversa teritoriul sectoarelor 1, 4 şi 5, precum şi al comunei Jilava din judeţul Ilfov.

Astfel, trenul de metrou va pleca de la Gara de Nord, pe strada Gării de Nord, va parcurge intersecţia cu strada Berzei, strada Vasile Pârvan, strada Bogdan Petriceicu Haşdeu, va trece prin faţa Hotelului Marriott, pe Calea 13 Septembrie, pe bulevardul Tudor Vladimirescu, pe şoseaua Viilor. Va ajunge în intersecţia de la Eroii Revoluţiei, va continua pe şoseaua Giurgiului, iar la intersecţia cu strada Bercenarului va urma strada care duce la Gara Progresul şi va ajunge cu ultima staţie în faţa Gării Progresul. De aici, trenul se va retrage într-un depou nou şi modern, ce va fi deservit de o parcare park&ride.

Toate cele 14 staţii ale noului traseu (Gara de Nord 2 – Ştirbei Vodă – Bogdan Petriceicu Haşdeu – Uranus – George Rozorea – Chirigiu – Filaret – Eroii Revoluţiei 2 – George Bacovia – Toporaşi – Nicolae Cajal – Luică – Giurgiului – Progresul) vor fi amenajate conform celor mai noi cerinţe pentru securitate la incendiu şi vor fi adaptate pentru un acces facil al persoanelor cu dizabilităţi. Totodată, staţiile vor avea şi sisteme de protecţie a călătorilor, inclusiv panouri de sticlă şi uşi automate la marginea peroanelor.

Primăria Sectorului 4 a coordonat și construcția stației Tudor Arghezi de pe Magistrala 2 Pipera – Berceni, ce a fost dată în folosință în noiembrie anul trecut.