Ministrul Transporturilor propune înlocuirea M4 Gara de Nord – Filaret cu metroul de Otopeni M6 în PNRR

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat marți că a propus în coaliția de guvernare înlocuirea Magistralei 4 de metrou cu Magistrala 6 în Planul Național de Redresare și Reziliere (PNRR). Acesta a explicat că primul proiect nu este matur îndeajuns pentru a fi finalizat până în 2026. Pe de altă parte, Metroul de Otopeni (M6) a fost lansat deja în licitație și beneficiază și de finanțare japoneză.
Anemona Andone - mar, 01 nov. 2022, 19:31
Ministrul Transporturilor propune înlocuirea M4 Gara de Nord - Filaret cu metroul de Otopeni M6 în PNRR

„Am avut o discuție cu primul ministru în coaliție. Cei care au trecut M4 în PNRR, cred că nu au gândit bine acest lucru. Nu era un proiect matur, care să poată fi finalizat în 2026. Tocmai de aceea am propus să nu se schimbe tipul de transport, să rămână metrou și să schimbe magistrala, adică M4 să treacă pe viitorul program operațional de transport POT, și M6 să vină în locul său, pentru că e un proiect matur și poate fi finalizat până în 2026″, a transmis șeful Transporturilor.

În septembrie, secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat că toate cele trei firme calificate în procedura de licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură de rezistență pentru secțiunea 2 a Magistralei M6, respectiv Tokyo – Aeroport Henri Coandă, au depus ofertele la termenul stabilit.

Cei 3 ofertanți, care au depus oferte până la termenul limită din 5 septembrie 2022, sunt:
1. ALSIM ALARKO SANAYI TESISLERI VE TICARET A.S.
2. DOGUS INSAAT VE TICARET A.S.
3. GÜLERMAK AĞIR SANAYI İNŞAAT VE TAAHHÜT A.Ş.

Secțiunea 2 Tokyo – Aeroport Henri Coandă are un traseu de 7,6 km și cuprinde 6 stații:
– Washington
– Paris
– Bruxelles
– Otopeni
– Ion I.C. Brătianu
– Aeroport Otopeni

Valoarea estimată a contractului este de 1,3 miliarde de lei, fără TVA.

Pe 8 martie, Metrorex a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură pentru primul lot (1 Mai – Tokyo) al Magistralei 6, care va avea o lungime de 6,6 km și va cuprinde 6 noi stații, a anunțat atunci ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Contractul a fost câștigat de asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.s. – MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S.

Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor. Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

CITEȘTE ȘI

 

Te-ar mai putea interesa și
Germania nu va furniza Ucrainei noi sisteme Patriot
Germania nu va furniza Ucrainei noi sisteme Patriot
Ministrul german al apărării Boris Pistorius a declarat joi că ţara sa nu poate furniza Ucrainei încă un sistem antiaerian Patriot, după ce a oferit deja trei Kievului, estimând că alţi......
Iacob, JTI: Bulgaria, a doua sursă a ţigărilor de contrabandă
Iacob, JTI: Bulgaria, a doua sursă a ţigărilor de contrabandă
Bulgaria a devenit a doua sursă a ţigărilor de contrabandă deoarece preţul este mult mai mic decât în ţara noastră, ...
Guvernul a aprobat recunoaşterea reciprocă între România şi SUA a perioadelor de muncă şi dreptului la pensie
Guvernul a aprobat recunoaşterea reciprocă între România şi SUA a perioadelor de muncă şi dreptului la pensie
Guvernul a aprobat joi, prin hotărâre, recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii ale perioadelor ...
Firmele din China îşi rezervă dreptul de a solicita investigaţii anti-subvenţii privind unele importuri din UE
Firmele din China îşi rezervă dreptul de a solicita investigaţii anti-subvenţii privind unele importuri din UE
 Firmele chineze îşi rezervă dreptul de a solicita investigaţii anti-subvenţii şi anti-dumping privind importurile ...