Magistrala 4 de metrou: Ofertele la licitația de 9,6 miliarde de lei pentru tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul, așteptate până pe 27 iunie

Anunțul de licitație pentru construirea tronsonului Gara de Nord - Gara Progresul din Magistrala 4 de metrou a fost publicat pe 26 aprilie în SEAP, iar ofertele constructorilor interesați sunt așteptate până pe 27 iunie. Valoarea estimată a contractului depășește 9,6 miliarde de lei, fiind peste cea a primei magistrale de metrou din Cluj - Napoca. Noul tronson de metrou din Capitală ar urma să fie gata în cinci ani, potrivit termenelor din licitația organizată de Primăria Sectorului 4 (PS4).
Anemona Andone - mar, 07 mai 2024, 16:10
Magistrala 4 de metrou: Ofertele la licitația de 9,6 miliarde de lei pentru tronsonul Gara de Nord - Gara Progresul, așteptate până pe 27 iunie

Cu o valoare estimată cuprinsă între 9,64 de miliarde de lei și 11,39 de miliarde de lei, această procedură pentru Magistrala 4 de metrou reprezintă cea mai mare licitație de infrastructură de transport din România lansată până în prezent, exceptând concesiunile pentru spații de servicii pe autostrăzi.

Spre comparație, contractul pentru Magistrala I din Cluj, semnat în urmă cu un an, are o valoare de 9,059 de miliarde de lei.

Traseul selectat pentru noul tronson de metrou din Magistrala 4 are o lungime construită (în exploatare cu călători) aprox de 10,84 km, fără cei 78 m aferenți stației Gara de Nord 2-existentă , plus o lungime construită (în exploatare fără călători – legătura cu Depoul Progresul) aproximativă de 1,1 km.

Licitația a fost împărțită în două loturi.

Traseul selectat pentru Lot 1 – Tronson 1 – Gara de nord – Eroii Revolutiei 2, are o lungime construită (în exploatare cu călători) aproximativă de 6,38 km.

Tronsonul 1: Gara de Nord 2 – Eroii Revoluției 2 are 7 stații, 7 interstații, plus Stația Gara de Nord 2 (existentă).

Legătura cu Magistrala 4 existentă se va realiza în Stația Gara de Nord 2, prin continuarea axelor căilor Liniei 1 și Liniei 2 existente.

Traseul selectat pentru Lot 2 – Tronson 2 – Eroii Revolutiei 2– Gara Progresul, are o lungime construită (în exploatare cu călători) aprox de 4,5 km + o lungime construită (în exploatare fără călători – legătura cu Depoul Progresul) aprox de 1,1 km.

Tronsonul 2 Eroii Revolutiei 2– Gara Progresul Lot 2, are 6 stații, 7 interstații, plus și un depou suprateran nou construit.

magistrala 4

5 ani pentru noul tronson din Magistrala 4

Durata de relizare a investiției (proiectare și execuție) – 60 de luni:
•10 luni proiectare (patru luni se suprapun cu execuția);
•50 de luni execuție;
•patru luni probe tehnologice. Serviciile/lucrarile aferente celor două loturi se vor derula în paralel.

Analiza strategiei de utilizare a trenurilor și a politicii de transport, efectuate în cadrul documentatiilor tehnico – economice elaborate anterior demarării procedurii, a constatat, faptul că obiectivul principal al documentului referitor la politica UE privind transporturile este durabilitatea, avândca obiectiv principal reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din sectorul transporturilor cu 60%, până în 2050.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în orașe este crucială, având în vedere că transportul urban reprezintă aprox un sfert din emisiile de CO2 din sectorul transporturilor.

magistrala 4

Dependența excesivă de transportul individual este o cauză a congestionării traficului, poluării atmosferice și a emisiilor de zgomot, iar politica UE urmărește să elimine vehiculele care utilizează combustibil convențional din centrele orașelor până în 2050, promovând în același timp și sprijinind transportul urban public nepoluant, cum ar fi troleibuzele, tramvaiele, metroul și trenurile suburbane.

Politicile UE remarcă importanța transportului colectiv în atingerea obiectivelor privind emisiile.

„S-a subliniat faptul că furnizarea de servicii de înaltă calitate mărește cererea de călători și creează un cerc virtuos care crește continuu ponderea călătoriilor cu transportul public”, se arată în anunțul din SEAP.

Primăria Sectorului 4 a anunțat încă de la începutul lunii aprilie lansarea licitației pentru noul tronson din Magistrala 4 de metrou. Primăria Sectorului 4 este lider de asociere a proiectul de construire a noii magistrale de metrou M4, dintre Gara de Nord şi Gara Progresul, care mai cuprinde Ministerul Transporturilor, Metrorex, Consiliul Judeţean Ilfov şi Primăria Sectorului 5.

Primăria Sectorului 4 a coordonat și construcția stației Tudor Arghezi de pe Magistrala 2 Pipera – Berceni, ce a fost dată în folosință în noiembrie anul trecut.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie, că va sprijini, alături de Casa Naţională de Asigurări de......
Autoritățile italiene au sechestrat 134 de automobile Fiat din cauza unui abțibild
Autoritățile italiene au sechestrat 134 de automobile Fiat din cauza unui abțibild
Poliţia fiscală italiană a sechestrat peste 130 de automobile Fiat Topolino importate din Maroc în cursul acestei săptămâni, ...
Cine profită de pe urma îmbătrânirii populației în Europa
Cine profită de pe urma îmbătrânirii populației în Europa
Îmbătrânirea populaţiei în Europa generează îngrijorări în rândul guvernelor cu privire la perspectivele economice, ...
Producția de țiței a României a scăzut cu 3,4%, importurile cu 15%, în primul trimestru
Producția de țiței a României a scăzut cu 3,4%, importurile cu 15%, în primul trimestru
România a produs, în primul trimestru din 2024, o cantitate de ţiţei de 682.400 de tone echivalent petrol (tep), cu 23.900 ...