Magistrala 5: Metroul SA contestă excluderea din licitația pentru proiectarea tronsonului Eroilor – Iancului

Metroul SA, câștigătorul inițial al licitației pentru proiectarea tronsonului Eroilor - Iancului din M5, contestă excluderea sa din procedură și desemnarea noului câștigător, respectiv asocierea condusă de italienii de la 3TI Progetti. În subsidiar, proiectantul metroului bucureștean cere chiar anularea licitației.
Anemona Andone - mie, 21 iul. 2021, 21:59
Magistrala 5: Metroul SA contestă excluderea din licitația pentru proiectarea tronsonului Eroilor - Iancului

Metrorex a selectat pe 9 iulie noul câștigător al licitației pentru proiectarea tronsonului Eroilor – Iancului din Magistrala 5 de metrou. Este vorba de asocierea 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata SpA & SWS Engineering SpA & Coding S.R.L. & Metrans Engineering S.R.L.

Metroul SA, celălalt participant, a depus ulterior contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Pe lângă anularea adresei prin care oferta sa a fost respinsă ca inacceptabilă și neconformă, Metroul SA solicită și anularea deciziei prin care oferta celuilalt competitor a fost declarată câștigătoare.

În subsidiar, dacă se va constata că în cazul ambelor oferte „sunt incidente motivele de excludere prevăzute la art. 180 alin. 1 lit. e) și f) din Legea nr. 99/2016″, Metroul SA solicită CNSC să dispună anularea licitației.

Inițial, Metrorex a plasat oferta Metroul SA pe primul loc, cu 82 puncte și un preț de 34,83 milioane de lei, însă asocierea condusă de italieni, clasată pe locul secund cu 74,34 puncte și un preț de 39,66 milioane de lei, a contestat rezultatul. După ce s-a ajuns cu contestațiile în instanță, Curtea de Apel București a dispus pe 27 ianuarie ca Metrorex să continue procedura de atribuire prin reevaluarea ofertei depuse de Metroul S.A. cu luarea în considerare a unor cazuri de excludere.

Conflict de interese?

În raportul procedurii din 9 iulie, contestat de Metroul SA, reprezentanții Metrorex susțin că pe durata derulării licitației au fost identificate situații de conflict de interese. Mai exact, asociatul unic al unui subcontractant Metroul SA a fost cooptat ca expert pentru elaborarea metodologiei ce a stat la baza acordării punctajului tehnic.

În replică, reprezentanții Metroul SA susțin că Metrorex a contractat experții și că decizia finală privind evaluarea ofertelor tehnice a aparținut comisiei de evaluare, nu experților.

Rămâne de văzut ce va decide CNSC în acest caz și dacă se va ajunge la Curtea de Apel București.

Cei doi rivali, Metroul SA și asocierea din care face parte Metrans Engineering, s-au luptat și pentru metroul de la Cluj. După contestații care au ajuns până în instanță, la Curtea de Apel Cluj, asocierea Metrans a primit contractul de la primăria condusă de Emil Boc.

Licitație lansată în urmă cu doi ani

Obiectivul specific al achiziției este de a oferi Metrorex soluția tehnică optimă pt realizarea secțiunii 2 Eroilor-Iancului a viitoarei Magistrale de metrou 5, pe baza indicatorilor tehnico-economici aprobați de Guvern pentru realizarea acestei investiții și facilitarea executării proiectului în conformitate cu funcționalitățile aprobate ale acestuia, cu calendarul de realizare, costurile, standardul de calitate, protecția mediului și a monumentelor istorice, condițiile de siguranță și siguranța în executarea lucrărilor atât pentru executanți cât și pentru public.

Finanțarea contractului, cu o perioadă de derulare de 60 de luni, este asigurată de la bugetul de stat şi fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM.

Proiectul contribuie la degrevarea transportului de suprafaţă atât public cât şi privat, cu implicaţii importante asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii și în același timp ajută la protecţia mediului înconjurător prin reducerea poluării.

Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor – Râul Doamnei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

FOTO: Stația Eroilor 2, Magistrala 5 (sursa: Ștefan28, membru al forumului Asociației Metrou Ușor )

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...