Mai mult de jumătate dintre companiile din România au planuri de reducere a emisiilor de carbon – studiu Deloitte

Mai mult de jumătate (54%) dintre companiile locale intenţionează să-şi reducă emisiile de carbon, sursa de finanţare preferată pentru combaterea schimbărilor climatice este finanţarea internă (77%), conform celei mai recente ediţii a studiului Deloitte CFO Survey România, desfăşurat în rândul a peste 100 de directori financiari.
AGERPRES - mie, 27 apr. 2022, 16:25
Mai mult de jumătate dintre companiile din România au planuri de reducere a emisiilor de carbon - studiu Deloitte

Potrivit sursei citate, aproape un sfert dintre companiile participante la studiu (24%) intenţionează să-şi reducă emisiile cu 50% sau mai mult, în timp ce 16% au în plan reduceri de până la 50%, iar 14% şi-au stabilit obiective şi mai ambiţioase, de zero emisii nete. Aceste procente plasează România peste media Europei Centrale, unde doar 41% dintre companiile situate în cele 15 ţări participante la sondaj au un plan clar de reducere a emisiilor de carbon, scrie Agerpres.

Companiile locale care operează în industriile prelucrătoare, servicii financiare şi bunuri de consum sunt mai active şi au deja strategii de reducere a emisiilor de carbon, se mai arată în raport. La polul opus, companiile din domenii precum tehnologie, mass-media şi telecomunicaţii, energie, utilităţi şi minerit încă nu au făcut paşi în această direcţie.

O treime (33%) dintre companiile care intenţionează să-şi reducă emisiile de carbon au stabilit anul 2030 ca termen pentru atingerea obiectivelor, un procent similar cu cel raportat în celelalte ţări participante la sondaj (31%). O mică parte dintre companiile participante la studiu care au planuri în acest sens au declarat că şi-au atins deja obiectivele de reducere a emisiilor (3%, atât la nivel local, cât şi la nivel regional).

În ceea ce priveşte beneficiile strategiilor de combatere a schimbărilor climatice, directorii financiari care au participat la studiu apreciază cel mai mult oportunitatea de a reduce costurile ca urmare a eficientizării consumului de energie, inclusiv pentru instalaţiile de încălzire şi răcire (55%), precum şi perspectiva de a compensa în viitor creşterile de costuri determinate de preţul carbonului şi de costul capitalului (36%).

Inovaţia (35%) şi reputaţia (34%) sunt următorii doi factori motivanţi în ceea ce priveşte acţiunile de combatere a modificărilor climatice, în timp ce necesitatea respectării reglementărilor a fost evidenţiată de 33% dintre directorii financiari din România, iar nevoia de a se adapta la aşteptările clienţilor a fost indicată de 22% dintre respondenţi.

Dintre sursele de finanţare pe care companiile din România le iau în considerare pentru combaterea schimbărilor climatice, cea preferată este finanţarea internă (77%), urmată de fonduri UE precum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ciclul multianual de programare (32%), de împrumuturile bancare (17%) şi de emiterea de obligaţiuni „verzi” (9%).

„În România, interesul companiilor şi autorităţilor pentru finanţarea „verde” este tot mai mare, aceasta fiind văzută ca un pilon cheie pentru reducerea emisiilor de carbon la nivelul întregii economii. Potrivit Băncii Naţionale a României, expunerea instituţiilor de creditare pe segmentul finanţării „verzi” s-a dublat între 2015 şi 2021, ajungând la 5,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 4% din totalul expunerilor faţă de sectorul nefinanciar. Această creştere este însoţită de un set de reglementări în continuă evoluţie şi de criterii de evaluare pentru împrumuturi sau obligaţiuni „verzi”. Companiile trebuie să acţioneze acum pentru a rămâne atractive pentru piaţă pe termen lung şi pentru a putea finanţa tranziţia către un mod de operare durabil”, a declarat Sorin Elisei, director Deloitte România, liderul practicilor de sustenabilitate şi energie.

Studiul mai arată că măsurile cele mai populare pentru reducerea emisiilor de carbon întreprinse sau planificate de companii sunt reducerea emisiilor rezultate din propriile operaţiuni prin schimbări graduale (62%), dezvoltarea de noi produse şi servicii „verzi” (41%) şi reducerea emisiilor de carbon în lanţul de aprovizionare (35%).

Studiul Deloitte CE CFO Survey a fost efectuat în rândul a peste 600 de directori financiari din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500 sunt clienţi Deloitte, prin intermediul reţelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de ţări şi teritorii. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor peste 345.000 de profesionişti ai săi.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete Taurus şi respingerea de către acesta a desfăşurării de trupe......
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...