Mai mult de jumătate dintre executivii din România au încredere în evoluţia economică a ţării – EY

Liderii de business din România sunt încrezători atât în creşterea afacerilor lor în acest an, cât şi în evoluţia per ansamblu a economiei, mai mult de o treime dintre aceştia estimând un avans semnificativ al cifrei de afaceri şi peste jumătate arătându-se încrezători în evoluţia economică a ţării, conform studiului 'O nouă viziune a creşterii', publicat joi de EY România.
Economica.net - joi, 01 oct. 2015, 12:32
Mai mult de jumătate dintre executivii din România au încredere în evoluţia economică a ţării - EY

Astfel, 40% dintre companiile incluse în acest studiu planifică o creştere semnificativă a cifrei de afaceri în 2015, cuprinsă între 10% şi 31%, în timp ce doar 27% estimează o creştere moderată a cifrei de afaceri, între 5% şi 10%. De asemenea, 55% dintre executivii care au răspuns la sondaj sunt încrezători şi foarte încrezători în evoluţia economică a ţării, scrie Agerpres.

Estimările privind creşterea profitului sunt relativ similare cu cele de la începutul anului: 35% dintre executivi estimează că vor avea profituri cu peste 10% mai mari în acest an, în timp ce doar 12% dintre aceştia se aşteaptă la o scădere a profitabilităţii în 2015.

În ceea ce priveşte investiţiile, doar 27% dintre respondenţi mai prevăd o creştere a investiţiilor cu peste 10%, faţă de 36%, la începutul anului. Estimările cele mai mari privind creşterea investiţiilor sunt în domeniile producţiei, construcţiilor şi imobiliarelor şi în domeniul transporturilor.

‘Creşterea competitivităţii prin inovaţie şi cercetare, creşterea brand-ului şi digitalizarea au urcat tot mai mult pe agenda de business a companiilor în acest an. În consecinţă, liderii de afaceri se arată încrezători în potenţialul care se află în faţa lor şi se uită tot mai atent către noile oportunităţi pe care evoluţia mediului de afaceri le deschide. Important este cum vor aborda aceste oportunităţi şi cum îşi vor transforma avantajele competitive, construind o creştere sustenabilă’, a afirmat Bogdan Ion, country managing partner, EY România.

La fel ca şi în cazul investiţiilor, estimările privind creşterea numărului de angajaţi se temperează, în comparaţie cu februarie 2015. Totuşi, 58% dintre respondenţi aşteaptă creşteri ale numărului salariaţilor, mai puţin însă faţă de începutul anului, când 71% dintre executivi planificau creşterea personalului.

De asemenea, la începutul anului, 87% dintre companii estimau că vor creşte salariile angajaţilor în 2015, procent care se menţine relativ ridicat. 80% dintre respondenţi declară că încă mai este loc de creştere până la sfârşitul anului. Companiile din IT şi din energie şi utilităţi estimează cele mai mari rate de creştere a salariilor în anul curent.

La începutul lui 2015, liderii de business din România se aşteptau ca cererea să redevină motorul creşterii afacerilor româneşti, conform răspunsurilor oferite în cadrul ediţiei din februarie a studiului ‘O nouă viziune a creşterii’. Dacă la începutul anului, doar 2% dintre respondenţi se aşteptau la o creştere puternică a cererii, iar 64% prognozau o creştere moderată, în prezent, 27% dintre respondenţi estimează că cererea clienţilor pe care îi deservesc va creşte puternic şi doar 40% se mai bazează pe o creştere moderată.

Întrebaţi care sunt schimbările legislative care vor avea cel mai mare impact asupra afacerii pe mai departe, liderii de business au indicat între primele trei: reducerea TVA (31%), scutirea de la plata impozitului pe profitul reinvestit (26%) şi schimbarea regimului fiscal pentru liber-profesionişti.

Principalele trei provocări pe care executivii le identifică în domeniul lor de activitate sunt competitivitatea scăzută (16%), retenţia angajaţilor şi managementul talentelor (14%) şi presiunea pe preţ (13%). De partea cealaltă însă, principalele oportunităţi indicate de respondenţi în sectorul lor sunt exportul de servicii IT în afara României (16%), potenţialul de creştere a pieţei interne (13%) şi avansul tehnologic (12%).

Referindu-se la factorii care definesc succesul pe piaţa locală în 2015, percepţia executivilor s-a schimbat pe parcursul ultimelor şase luni. Dacă, în februarie 2015, cei mai importanţi trei indicatori erau rezultatele financiare, satisfacţia clienţilor şi cota de piaţă, în prezent, liderii de business se raportează diferit la elementele care definesc succesul în afaceri. Ei pun, aşadar, mai mult accent pe satisfacţia clientului (84% dintre respondenţi, faţă de 72% la începutul anului), apoi pe rezultatele financiare (66% dintre respondenţi, faţă de 68% la începutul anului) şi pe brand awareness (51% dintre respondenţi faţă de 41% la începutul anului).

Analiza EY are la bază un chestionar prin care se analizează percepţiile a 328 executivi de top provenind din diverse industrii. 14% dintre respondenţi provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane euro, 10% din companii cu cifră de afaceri între 10-50 milioane euro, 38% cu cifra de afaceri între 1-10 milioane euro şi 38% sub 1 milion de euro cifră de afaceri. 72% sunt companii româneşti, restul de 28% fiind subsidiare ale unor companii străine. Executivii au răspuns chestionarului EY România în perioada 16 iulie – 17 august 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...