Mai mult de jumătate dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună – INSCOP

Mai mult de jumătate dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună, relevă Barometrul INSCOP-ADEVĂRUL despre România.
Economica.net - joi, 07 mai 2015, 09:27
Mai mult de jumătate dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună - INSCOP

Principalele surse de îngrijorare identificate la nivelul populaţiei adulte se referă la înrăutăţirea stării de sănătate, diminuarea veniturilor, pierderea locului de muncă şi posibilitatea unui război în zonă, scrie Agerpres.

‘Conform datelor culese la sfârşitul lunii aprilie 2015, 50,8% dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie bună, faţă de 56,3% în decembrie 2014, respectiv 54,1% în februarie 2015. 36,1% dintre respondenţi cred că lucrurile în România merg într-o direcţie greşită. (…) Pe măsură ce ne îndepărtăm de momentul alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul anului 2014, percepţia asupra direcţiei bune în care merge ţara se reînscrie într-o tendinţă descendentă’, precizează sursa citată.

24% dintre români afirmă că sursa cea mai importantă de îngrijorare este posibilitatea înrăutăţirii stării de sănătate, 18,2% consideră posibilitatea diminuării veniturilor cea mai mare grijă, iar 14,4% dintre români se tem în primul rând de un posibil conflict sau război în zonă (faţă de 9,9% în mai 2014), în timp ce 5,3% identifică drept sursă principală de îngrijorare producerea unor calamităţi naturale, 3,4% – instabilitatea politică şi 2% – deteriorarea mediului înconjurător.

De asemenea, 54% dintre cei intervievaţi susţin că se gândesc cu încredere la ziua de mâine, în timp ce doar 40,4% precizează că se raportează cu neîncredere la viitorul imediat.

‘Femeile se declară mai încrezătoare în ziua de mâine (57,6%) decât bărbaţii (50,3%). (…) Tinerii se declară mai încrezători în ziua de mâine (60,1%) comparativ cu vârstnicii (49,7%). Românii cu studii superioare, care au în general venituri mai mari, sunt mai încrezători (60,8%) când se gândesc la ziua de mâine decât persoanele cu studii primare (50,5%)’, se mai arată în comunicat.

‘Barometrul INSCOP – ADEVĂRUL despre România’ a fost realizat de INSCOP Research la comanda ziarului ‘Adevărul’ în perioada 23 – 30 aprilie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1.085 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Barometrul INSCOP – ADEVĂRUL despre România are patru direcţii mari de cercetare: Politică internă şi internaţională, Economie şi mediu de afaceri, Social – sănătate, educaţie, protecţie sociala, Viaţă şi Societate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...