1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 33 º

News

Mai mult de o treime din populaţia României se afla în sărăcie, în 2015. Situaţia mai gravă este la copii

Peste o treime din populaţia României se afla în risc de sărăcie şi excluziune socială, în rândul copiilor de până în şase ani procentul fiind de 46%, reiese dintr-un infografic al Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat pe 2015.

17 feb, 2017 | Agerpres

'Infograficul arată că România a intrat în Uniunea Europeană în anul 2007 cu un procent de 47% din populaţie ce trăia în sărăcie după indicatorul AROPE. Indicatorul AROPE este un indicator de sărăcie ce cumulează populaţia în sărăcie materială (venituri anuale disponibile sub pragul de sărăcie), populaţia în stare de privare materială severă şi populaţia ce trăieşte într-o gospodărie cu intensitate redusă a muncii. În 2015, procentul de populaţie din România ce trăia în sărăcie scăzuse la 37,3%, respectiv o diminuare a sărăciei cu aproape 10 puncte procentuale', se arată în document.

Acest nivel al sărăciei plasează România pe locul al doilea în UE28, mai sus decât Bulgaria, ce înregistrează un procent de 41,3% din populaţie în AROPE, dar în continuare mult peste media UE28 de 23,7% din populaţie. În Germania şi Suedia, acest nivel de sărăcie este chiar sub 20% din populaţie.

'În ciuda scăderii nivelului de sărăcie la nivelul întregii populaţii, infograficul arată că această îmbunătăţire a situaţiei s-a reflectat mai degrabă asupra unui grup vulnerabil decât în mod uniform asupra populaţiei generale. Astfel, în 2007, aproape 58% dintre românii de peste 65 de ani erau în situaţie de sărăcie, iar în 2015 această cifră a scăzut cu 24 p.p., până la 33% din populaţia de peste 65 de ani. Spre deosebire, în 2007, aproximativ 52% din populaţia copiilor de până în 6 ani era în situaţie de sărăcie, iar această cifră a scăzut doar cu 6% până în 2015, când s-a cifrat la 46% din această populaţie', menţionează sursa citată.

Practic, cea mai mare parte a scăderii sărăciei AROPE în România s-a înregistrat în contul populaţiei vârstnice, în timp ce populaţia foarte tânără a rămas la aproximativ acelaşi nivel precum în trecut.

Situaţia este relativ similară cu ce s-a întâmplat în rândul populaţiei generale a Uniunii Europene, unde aproximativ 17% din populaţia vârstnică este în sărăcie AROPE, iar 26% din populaţia sub 6 ani este în acest tip de sărăcie.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO