Mai multe femei în posturi cheie în cadrul instituţiilor financiare internaţionale – AFP

De la Fondul Monetar Internaţional şi până la Banca Mondială, trecând prin OECD şi marile băncile, femeile cu dobândit în ultimul an mai multe posturi de economist şef, dar tendinţa trebuie să se accelereze pentru a ajunge la paritate, transmite AFP.
Economica.net - Dum, 03 mart. 2019, 09:13
Mai multe femei în posturi cheie în cadrul instituţiilor financiare internaţionale - AFP

„Este un progres faptul că femeile sunt numite în posturi de economist şef la marile organizaţii naţionale sau internaţionale”, a explicat franceza Laurence Boone, care în primăvara anului trecut a preluat postul de economist şef la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Laurence Boone face parte dintr-un val de femei numite în posturi strategice, care anterior erau monopolizate de bărbaţi, alături de americanca Gita Gopinath la Fondul Monetar Internaţional, Pinelopi Koujianou din Grecia la Banca Mondială, şi recent poloneza Beata Javorcik, care a fost numită în funcţia de economist şef la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

„Aceste nominalizări trimit un semnal tinerelor femei că pot şi ele reuşi în aceste organizaţii” a apreciat daneza Michala Marcussen, care face o figură de pionierat după ce a fost numită în luna septembrie 2017 în postul de economist şef la grupul bancar francez Société Générale. „Pentru companii, miza este una economică: în calitate de angajatori, aceasta este o modalitate pentru a atrage talente şi a le păstra” a adăugat Marcussen.

Pentru Sylvie Matelly, directoarea adjunctă de la Institutul de relaţii internaţionale şi strategice (Iris), nu există nicio îndoială că bate un vânt de schimbare. „Chiar şi cele mai conservatoare ţări cu privire la acest aspect nu pot ocoli necesitatea de a da mai multe locuri femeilor în politică, în conducerea companiilor, în marile instituţii naţionale şi internaţionale” a spus Sylvie Matelly.

Spaniola Arancha Gonzalez, care conduce Centrul de Comerţ Internaţional (CCI), o agenţie comună a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva, este convinsă că aceste numiri constituie o tendinţă de fond şi nu doar un fenomen ce ţine de modă. „Diversitatea este o sursă de bogăţie, ea permite o economie mai solidă, performanţe mai bune şi o altă manieră de a gestiona politicile economice” a explicat Arancha Gonzalez bazându-se pe un raport al FMI din 2016.

Christine Lagarde, directorul general al FMI, a făcut şi ea referire la acest document într-un articol apărut joi într-o publicaţie a Fondului. Christine Lagarde, care şi-a pus deseori întrebarea ce s-ar fi întâmplat dacă banca Lehman Brothers, care a dat faliment în 2008, s-ar fi numit ‘Lehman Sisters’, a profitat de această ocazie pentru a trimite un mesaj sectorului financiar. „Dacă băncile şi organismele de supraveghere financiară ar numi mai multe femei în posturi de conducere, sectorul bancar ar fi mai stabil” a susţinut Christine Lagarde.

Cu toate acestea, egalitatea dintre femei şi bărbaţi este departe de a fi atinsă în economie, a reamintit Laurence Boone. „Numeroase analize recente au arătat că diversitatea rămâne slabă în profesiile economice” a spus Laurence Boone.

Arancha Gonzalez a mers şi mai departe: „dacă ritmul actual se menţine, va fi nevoie de două generaţii pentru a ajunge la paritate”.

În urmă cu un an o economistă de la Banca Franţei, Soledad Zignago a publicat un studiu împreună cu Anne Boring, o cercetătoare de la Facultatea de Ştiinţe politice care arată că, la nivel mondial, ponderea femeilor în postul de economist nu este decât de 19%, iar în lume anglo-saxonă femeile sunt sub-reprezentate.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Conflictul dintre acţionarii Generali se adânceşte, după o nouă demisie din Consiliul de Administraţie
Conflictul dintre acţionarii Generali se adânceşte, după o nouă demisie din Consiliul de Administraţie
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a anunţat luni că reprezentantul lui Leonardo Del Vecchio, al ...
Trupe ruseşti au început să sosească în Belarus în cadrul unei verificări a pregătirii de luptă
Trupe ruseşti au început să sosească în Belarus în cadrul unei verificări a pregătirii de luptă
O parte a militarilor ruşi a sosit deja în Belarus pentru a efectua prima etapă de testare a eficienţei grupării regionale ...
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai ...