Mai multe fonduri de pensii vor să achiţioneze o participaţie în parcul eolian de la Fântânele-Cogealac

Mai multe fonduri de pensii şi-au arătat interesul de a achiziţiona o participaţie în parcul eolian de la Fântânele-Cogealac deţinut de CEZ, estimat la 1,1 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari), a declarat joi Tomas Pleskac, directorul diviziei de operaţiuni străine al celei mai mari companii de utilităţi din Europa Centrală, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 03 apr. 2014, 16:17
Mai multe fonduri de pensii vor să achiţioneze o participaţie în parcul eolian de la Fântânele-Cogealac

Investitorii străini şi-au exprimat temerile legate de reducerea subvenţiilor pentru energie regenerabilă în România, după ce Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, să amâne pentru perioada 2017-2020 acordarea unui număr de certificate verzi.

CEZ încă trebuie să decidă mărimea participaţiei care va fi vândută sau dacă va face o astfel de tranzacţie, a explicat Tomas Pleskac, membru al Consiliului de conducere al companiei de utilităţi. Statul ceh deţine un pachet de 70% la CEZ.

‘Suntem cu certitudine pregătiţi să vindem (chiar şi o participaţie de 100%). Nu vom refuza ofertele bune. Nu avem un calendar strict, nu trebuie să vindem Aceasta este o posibilitate, dacă va fi atractivă pentru noi, o vom utiliza, dacă nu va fi atractivă, nu vom recurge la ea’, le-a declarat jurnaliştilor Tomas Pleskac.

Marţi, Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul CEZ România, a confirmat că grupul ceh analizează oportunitatea vânzării unei participaţii minoritare din parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, din judeţul Constanţa.

Parcul eolian al CEZ de la Fântânele-Cogealac este cel mai mare de pe uscat din Europa şi are o capacitate de 600 de MW.

Proiectul a necesitat o investiţie totală de 1,1 miliarde de euro. CEZ a achiziţionat acest proiect în 2008 de la dezvoltatorul Continental Wind Partners.

Parcul eolian este echipat cu 240 de turbine eoliene produse de General Electric.

În ultimii ani, România a atras investiţii de peste patru miliarde de euro în sectorul eolian, datorită potenţialului natural al ţării şi datorită schemei generoase de susţinere a producerii de energie eoliană.

Dobrogea este considerată regiunea cu cel mai mare potenţial eolian din sud-estul Europei şi a doua de pe întregul continent.

Cehii de la CEZ sunt principalii producători de energie regenerabilă din România, urmaţi de italienii de la Enel şi de portughezii de la Energias de Portugal.

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.412 MW la finele lunii ianuarie 2014, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.

Astfel, în sistem existau proiectele eoliene cu o putere de 2.704 MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.077 MW, microhidrocentrale de 536 MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 95 MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.

România şi-a asumat ca 24% din consumul de energie din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă ANRE a anunţat că această ţintă a fost deja atinsă, la 1 ianuarie 2014.

Anul trecut, CEZ a înregistrat un profit net de 35,2 miliarde de coroane (1,408 miliarde euro), în scădere cu 12,3% comparativ cu 2012. Aceasta, în condiţiile în care compania a revizuit valoarea centralei sale de la Pocerady (Cehia), operaţiunile sale din Bulgaria şi parcul eolian de 600 MW din România, ţară care a redus subvenţiile pentru energia regenerabilă în luna iulie 2013.

Grupul CEZ, cea mai mare companie de utilităţi din Cehia, este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea societăţii de distribuţie Electrica Oltenia. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele opt companii – CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...
Joe Biden: Statele Unite nu vor trimite trupe pentru apărarea Ucrainei în cazul unui atac rus
Joe Biden: Statele Unite nu vor trimite trupe pentru apărarea Ucrainei în cazul unui atac rus
Trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina de un atac rus "nu este luată în calcul" pentru că ţara nu face ...
Cîțu: Unde este preşedinte al Consiliului Judeţean va fi şi un prefect de la acelaşi partid. PSD va da prefectul de București
Cîțu: Unde este preşedinte al Consiliului Judeţean va fi şi un prefect de la acelaşi partid. PSD va da prefectul de ...
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat miercuri că la nivelul coaliţiei de guvernare s-a stabilit ca acolo unde există ...