Mai multe state membre ale UE au impus un embargo asupra exporturilor de arme către Rusia

Mai multe ţări exportatoare de arme din Uniunea Europeană au impus o interdicţie tacită asupra vânzărilor de arme către Rusia, în contextul crizei ucrainene, relatează luni EUobserver.
Economica.net - lun, 07 iul. 2014, 10:14
Mai multe state membre ale UE au impus un embargo asupra exporturilor de arme către Rusia

Ţările din UE încă poartă discuţii despre posibilitatea de a impune un embargo colectiv asupra armelor, ca parte a unei a treia faze de sancţiuni, în cazul în care implicarea Rusiei în criza din estul Ucrainei va escalada.

Profitând de nehotărârea din cadrul UE, Franţa a avansat cu livrarea celor două nave de război Mistral către Rusia, ca parte a unui acord în valoare de 1,2 miliarde de euro. Guvernul francez nu a exclus nici aprobarea de noi contracte în domeniul apărării, atât timp cât nu există o interdicţie la nivelul întregii UE.

Spania, care nu are contracte în desfăşurare cu Rusia, adoptă aceeaşi linie. Miguel Morer Errea, un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol al Apărării, a declarat pentru EUobserver că ‘nu se poate spune că a fost impus un embargo asupra Rusiei (de către Spania)’. El a adăugat că orice noi solicitări privind licenţe de export vor fi analizate ‘de la caz la caz’.

În schimb, Germania şi Marea Britanie au blocat licenţele după ce Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în martie.
Berlinul a precizat într-un comunicat în aprilie că, ‘din cauza actualei situaţii politice, nu este acordat niciun permis pentru export de arme către Rusia’. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat vineri pentru EUobserver că ‘suspendarea rămâne în vigoare’. Decizia Germaniei a însemnat oprirea unui acord convenit înaintea crizei din Ucraina de a construi un centru de pregătire pentru luptă în valoarea de 125 de milioane de euro la Mulno, în centrul Rusiei.

Italia avea de asemenea un contract de 800 de milioane de euro pentru a produce vehicule armate pentru Rusia. Însă Moscova a anulat înţelegerea înainte de criză, spunând că propriile sale vehicule sunt mai ieftine şi mai rezistente.

Autorităţile italiene au refuzat să spună oficial cum va aborda Roma noile solicitări privind licenţele de export.

‘Este o chestiune extrem de sensibilă acum, deoarece încercăm să reducem tensiunile dintre SUA, Europa şi Rusia’, a declarat o sursă italiană. Însă, în practică, ‘vom acţiona ca Germania şi Marea Britanie: cel mai probabil vom respinge orice nou aplicaţie’, a adăugat sursa.

Majoritatea celorlalţi mari exportatori din UE – Belgia, Finlanda, Olanda şi Suedia – au urmat acelaşi exemplu.

În Belgia, licenţele sunt oferite separat de regiunile Flandra şi Valonia. Ambele autorităţi regionale au precizat pentru EUobserver că vor bloca orice noi vânzări de arme către Rusia.

Un oficial al Ministerului finlandez al Apărării, Arto Koski, a afirmat că, dacă va fi o nouă aplicaţie, ‘cred că răspunsul nostru va fi negativ’. Un diplomat olandez, Roel van der Meij, a precizat de asemenea că ‘toate noile aplicaţii de licenţă pentru exportul de bunuri militare către Rusia au fost suspendate’.

Sipri, un ONG de la Stockholm care se ocupă de controlul armelor, a precizat că Suedia, un aliat al Marii Britanii şi al SUA, nu a aprobat vânzări de bunuri sensibile către Rusia nici măcar înainte de criză.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...