Mai multe ţări europene îşi invită cetăţenii să părăsească Libia

Mai multe ţări europene - între care Marea Britanie, Germania şi Olanda - au recomandat cetăţenilor lor să plece din Libia, unde un convoi al Ambasadei britanice a fost atacat duminică, în contextul recrudescenţei violenţelor, relatează AFP.
Economica.net - lun, 28 iul. 2014, 05:27
Mai multe ţări europene îşi invită cetăţenii să părăsească Libia

‘Situaţia este extrem de imprevizibilă şi incertă’, a subliniat duminică ministrul german al afacerilor externe. ‘Cetăţenii germani riscă un pericol crescut de răpiri şi atentate,’ a afirmat el.

Londra i-a invitat, de asemenea, pe cetăţenii britanici aflaţi în Libia ‘să plece imediat’ prin propriile lor mijloace, recomandând evitarea oricărei călătorii în această ţară, potrivit noilor recomandări publicate sâmbătă seara pe site-ul Forreign Office.

Între 100 şi 300 de britanici locuiesc în prezent în Libia.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că Ambsada Marii Britanii la Tripoli rămâne deschisă, ‘dar cu un personal redus’ şi ‘capacitatea sa de a furniza asistenţă consulară este foarte limitată’.

Un convoi al acestei ambasade a fost atacat duminică dimineaţa în apropiere de Tripoli într-o tentativă de furt de maşină, în care însă nimeni nu a fost rănit, potrivit unui purtător de cuvânt al misiunii diplomatice.

Olanda i-a invitat şi ea duminică pe cei circa 70 de olandezi aflaţi în Libia ‘să plece de urgenţă din această ţară prin propriile mijloace’.

Belgia recomandase încă din 16 iulie cetăţenilor săi să părăsească Libia, iar Turcia, Spania şi Malta au emis acelaşi consemn.

SUA şi-au evacuat sâmbătă sub escortă aeriană tot personalul diplomatic de la ambasada lor în Libia, al cărei sediu a fost prins în mijlocul luptelor violente care opun din 13 iulie miliţii rivale pe drumul spre aeroportul din Tripoli.

Duminică, schimburile de focuri au continuat în jurul aeroportului Capitalei, închis de la începutul acestor lupte soldate cu cel puţin 97 de morţi şi 400 de răniţi.

Numeroase ţări europene au recomandat evitarea călătoriilor în Libia, ca de pildă Portugalia, Austria, România, Elveţia, Suedia, Norvegia, Danemarca şi Finlanda.

Franţa nu a emis acelaşi consemn, dar i-a invitat pe cei care se duc în Libia să manifeste ‘cea mai extremă prudenţă’ şi a sfătuit evitarea deplasărilor în mai multe zone ale ţării, în special la Benghazi, unde un francez a fost ucis marţi. Lupte între armată şi grupuri islamiste au făcut acolo cel puţin 38 de morţi de sâmbătă.

Italia şi-a invitat şi ea cetăţenii să-şi ‘limiteze la maximum deplasările pe teritoriul libian, chiar în oraşe’ şi ‘să se informeze permanent despre situaţia securităţii’.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...