MAI: Procedurile pentru situaţii de urgenţă, în curs de reanalizare, simplificare şi clarificare

Procedurile de cooperare dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi alte autorităţi sau instituţii, în gestionarea situaţiilor de urgenţă, sunt în curs de reanalizare, simplificare şi clarificare, informează MAI, după intervenţia pentru găsirea bărbaţilor rătăciţi în Constanţa.
Economica.net - mie, 05 feb. 2014, 20:57
MAI: Procedurile pentru situaţii de urgenţă, în curs de reanalizare, simplificare şi clarificare

„Pentru evitarea oricăror disfuncţii privind comunicarea operativă dintre instituţiile cu atribuţii legale în gestionarea situaţiilor de urgenţă, odată cu înfiinţarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, procedurile de cooperare dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne şi alte autorităţi sau instituţii din afara MAI sunt în curs de reanalizare, simplificare şi clarificare”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri seară, de MAI.

În acest sens, mai arată sursa citată, o echipă din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) se va deplasa la ISU Constanţa, unde „va verifica punctual modul în care au fost puse în aplicare procedurile comune de intervenţie la acest eveniment (căutarea bărbaţilor rătăciţi pe un câmp din judeţul Constanţa – n.r.)”.

În acelaşi context, MAI precizează că, la solicitarea secretarului de stat Raed Arafat, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa a înaintat un raport privind misiunea de miercuri dimineaţă pentru căutarea şi salvarea celor doi bărbaţi.

„Conform raportului desfăşurării misiunii, rezultă ca primul apel de la 112 primit în dispeceratul ISU Constanţa a fost la ora 9.03. De la acel moment dispecerul ISU Constanţa solicită sprijin de la autorităţi locale din zonă şi repere de la alţi operatori economici, care să ajute la localizarea exactă a celor două persoane – existenţa vreunor stâlpi de înaltă tensiune, a unor canale de irigaţii etc. Totodată, în zonă este trimis un prim utilaj pentru căutarea celor două persoane. La ora 9.19 dispecerul ISU Constanţa a luat legătura cu cele două persoane, aceştia fiind îndrumaţi spre cel mai apropiat reper – un stâlp de înaltă tensiune aflat în zonă”, informează MAI.

La ora 9.29, dispecerul ISU Constanţa a acesat aria de căutare pusă la dispoziţie de către STS încă de la momentul primului apel – de aproximativ 6.508 hectare – solicitând STS restrângerea acesteia, fapt ce nu a fost posibil.

La 9.21,dispecerul ISU Constanţa a contactat Transelectrica, iar la 9.35 a obţinut informaţia exactă privind poziţionarea cu date GPS a stâlpului de înaltă tensiune lângă care se aflau cele două persoane căutate, punct aflat în interiorul ariei de căutare pusă la dispoziţie de către STS.

În acest context, mai relatează MAI, începând cu ora 9.45, pe lângă utilajul trimis iniţial în teren, au fost alertate formaţiunile de pompieri, jandarmi, poliţişti şi personal medical al serviciului de ambulanţă.

Misiunea de căutare a presupus inclusiv deplasarea pe jos, pe câmp, prin zăpadă, pe o distanţă de aproximativ 6,5 kilometri.

La 12.15 cele două persoane au fost găsite într-o situaţie medicală bună, fiind preluate de către echipajele medicale.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în......
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...