Mai sunt garanţii de doar 380 mil. lei pentru „Prima Casă”. Dragu: Continuăm consultările cu băncile

Chiar şi suplimentate, garanţiile acordate de stat mai ajung pentru doar 3.100 de credite "Prima Casă" şi, deocamdată nu se ştie dacă şi cum va continua  programul de garantare a creditelor ipotecare pentru populaţie. Ministrul Finanţelor spune că se consultă cu bancherii pe marginea tuturor programelor care implică garanţii din partea statului.
Mai sunt garanţii de doar 380 mil. lei pentru

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, instituţia care acordă garanţiile pentru creditele acordate prin programul „Prima Casă”, mai avea disponibile, la data de 14 iunie, garanţii în valoare de 380 de milioane de lei pentru aceste împrumuturi, potrivit datelor remise de instituţie la solicitarea ECONOMICA.NET.

La o valoare medie a garanţiei de 27.000 de euro, înregistrată până acum, reiese că banii ar mai ajunge pentru circa 3.100 de credite. Insuficient faţă de cerere, în ciuda suplimentării recente a plafonului de garanţii, dat fiind că majoritatea băncilor au anunţat deja că nu mai primesc dosare noi „Prima Casă” şi că folosesc banii alocaţi pentru dosarele care au fost deja deschise.

Citeşte şi:

Banii de Prima Casă, pe sfârşite: Majoritatea băncilor nu mai primesc cereri de credite. Cine mai acceptă dosare noi

În aceste condiţii, nu este clar cum va continua programul „Prima Casă” după ce se vor termina şi cele 380 de milioane de lei. Se vor mai aloca garanţii, programiul va fi oprit, sau va fi doar modificat?

Ministerul Finanţelor analizează toate programele guvernamentale care presupun acordarea de garanţii pentru credite. Acesta este răspunsul ministrului de resort, Anca Dragu, la solicitarea ECONOMICA.NET

„Ministerul Finantelor Publice este deschis dialogului şi continua consultările cu instituţiile bancare pentru a înţelege mai bine evoluţiile din piaţă si pentru a-si face propria analiză ce va sta la baza unei strategii deja anunţate. De altfel, aceste consultări nu au vizat/vizează doar Prima Casă, ci şi alte programe de garanţii care au ca ţintă o creştere economică sustenabilă şi un sprijin real acordat în principal întreprinderilor mici si mijlocii ce activează în mai multe domenii.

Daca e să ne referim strict la programul Prima Casă, prin HG.nr.366/18.05.2016, MFP tocmai a suplimentat plafonul total de garantare pe anul 2016 cu 500 milioane de lei. Măsura a răspuns solicitărilor potențialilor beneficiari ai programului și a ţinut cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului” a declarat Anca Dragu pentru ECONOMICA.NET.

Declaraţia ministrului survine după ce, saptămâna trecută, ECONOMICA.NET a scris că, la o întâlnre cu bancherii şi cu reprezentanţii FNGCIMM, oficialii Ministerului de Finanţe au spus că programul Prima Casă așa cum arată el în momentul actual și-a cam atins scopul. „Statisticile din ultimele trei luni arată o majorare de 10% a preţurilor pentru apartamentele care costă între 40.000 și 50.000 de euro și care implicit se încadrează în programul Prima Casă. Poate că nu trebuie să încurajăm tranzacțiile cu imobile vechi” au spus cei de la Finanţe.

Guvernul nu va mai acorda garanţii pentru Prima Casă, ci doar realocări, în iulie. Legea „Prima Casă” ar putea fi schimbată.

la doar o zi după ce ECONOMICA.NET a publicat aceste informaţii, şi oficialii FNGCIMM au declarat că se studiază posibilitatea modificării legii, în sensul creşterii avansului.

Încercăm să direcţionăm cererea foarte mare către acele persoane care au nevoie de ajutor şi se va concentra pe avans discuţia, pentru că este discutabil dacă cu un avans de 5% este bine şi normal să ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, în condiţiile în care în alte ţări produse similare au avansuri de peste 20%. Discuţiile sunt în derulare, se realizează o analiză, încă nu s-a stabilit o concluzie”, a declarat Simona Mureşan, director în cadrul Fondului de Garantare, citată de Digi 24.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...