Maia Sandu va contesta la Curtea Constituţională rezultatul scrutinului prezidenţial

Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, va contesta la Curtea Constituţională rezultatul alegerilor de duminică, după eşecul în faţa socialistului Igor Dodon.
Economica.net - lun, 14 nov. 2016, 13:52
Maia Sandu va contesta la Curtea Constituţională rezultatul scrutinului prezidenţial

Sandu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că va înainta Curţii Constituţionale dovezi privind fraudarea turul al doilea al alegerilor prezidenţiale şi speră ca probele să fie admise de judecători.

‘Noi vom folosi toate pârghiile legale pentru a clarifica fiecare incident şi pentru a cere examinarea fiecărei contestaţii, pentru că fiecare vot contează. Vom prezenta Curţii Constituţionale dovezile încălcărilor comise în procesul electoral’, a afirmat Sandu.

De altfel, candidata PAS a cerut din nou demisia preşedintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, şi a ministrului de externe Andrei Galbur, ‘pentru faptul că au încălcat dreptul constituţional al cetăţenilor Republicii Moldova din diaspora de a-şi exercita dreptul la vot’.

Maia Sandu a acuzat public faptul că ‘aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici libere’.

‘Oponenţii noştri au folosit metode necinstite, manipulare, minciună, bani murdari, resurse administrative, mass media care nu au fost neapărat independente pe alocuri, chiar şi servicii speciale. Noi am respectat oamenii şi legea şi sprijinul dumneavoastră impresionant demonstrează că vă doriţi astfel de politică, o politică făcută cu bun simţ. Eu vă promit că noi nu vă vom dezamăgi. Aceste autorităţi care nu sunt legitime şi-au dat arama pe faţă încă o dată. Toate instituţiile subordonate lor, cu mult cinism au dispreţuit zeci de mii de oameni la aceste alegeri’, a adăugat candidata învinsă de Igor Dodon.

Aceasta a mai subliniat că ‘cetăţenii acestei ţări sunt cei care au de pierdut în urma acestor alegeri, iar adevăratul câştigător şi profitor este Vlad Plahotniuc’.

‘Noi, oamenii buni ai acestei ţări, îi spunem lui şi altora ca ei că Republica Moldova este ţara noastră, nu jucăria lor. Oameni buni, avem de lucru, voturile voastre nu sunt simple voturi, sunt speranţe care tocmai au renăscut, pentru o ţară fără oligarhi, pentru o ţară dezvoltată’, a conchis Maia Sandu.

Câteva localităţi semnalează raportarea unor rezultate greşite în favoarea lui Dodon

Câteva localităţi din Republica Moldova au semnalat erori privind rezultatele alegerilor prezentate de Comisia Electorală Centrală la alegerile prezidenţiale de duminică, informează presa jurnal.md şi Radio Chişinău.

Localnicii din comuna Leuşeni, Hâncesti, s-au arătat revoltaţi ca CEC l-a prezentat pe socialistul Igor Dodon drept câştigător, deşi candidata PAS Maia Sandu obţinuse majoritatea, astăzi au sosit la CEC mesaje similare din alte localităţi.

În satul Copceac, raionul Ştefan Vodă, Maia Sandu a obţinut cele mai multe voturi, însă cifrele date publicităţii de CEC arată altceva. Aceeaşi situaţie este semnalată al una dintre secţiile de votare din oraşul Nisporeni, informează jurnal.md.

Comisia Electorală Centrală a admis că s-ar fi putut strecura ‘erori de ordin tehnic’ în procesul de prelucrare a datelor.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...