1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 16 º

Finanţe şi bănci

Miercuri, pachetul legilor bancare propus de senatorul Daniel Zamfir vor fi votate în plen

Deputații din comisiile de specialitate au avizat, marți, proiectele de lege privind eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit încheiate între consumatori și bănci, inclusiv la leasing și pe cel privind răscumpărarea cu cel mult dublul creanţei cesionate. A fost aprobat şi proiectul privind plafonarea dobânzii la creditele pentru populaţie. Proiectele vor intra mâine la vot în plenul Parlamentului. Opoziţia susţine că va ataca la Curtea Constituţională toate cele trei proiecte.

18 dec, 2018 | ECONOMICA.net

Pachetul de legi care ar putea ajunge mâine la vot în plen prevede că penalitățile și alte obligații de plată nu vor putea depăși 50% din suma restantă la rezilierea contractului de credit, iar consumatorii datornici vor putea vinde bunul luat în leasing, deși nu sunt proprietari. A fost aprobat şi proiectul de lege inițiat de senatorul PNL Daniel Zamfir prin care este eliminat caracterul de titlu executoriu al contractelor de credit încheiate între persoanele fizice consumatori și bănci, inclusiv la leasing.

De asemenea, a mai fost discutat în regim de urgență și proiectul privind plafonarea ratelor de dobândă, care fusese dezbătut și adoptat de către Senatul României în februarie 2018, iar apoi a fost înaintat Camerei Deputaților ca for decizional. Acest proiect impune plafoane maxime ale DAE pentru creditele acordate inclusiv de instituțiile de credit (18% în cazul creditelor de consum și 2,5 ori rata dobânzii de politică monetară a BNR pentru creditele ipotecare, ceea ce ar echivala în prezent cu un plafon de 6,25%). Introducerea unor plafoane neadecvate asupra nivelului ratelor de dobândă ar putea provoca reducerea ofertei de produse de creditare.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO