Mâine, zi importantă pentru SUA şi cursurile valutare

Importanta indicatorului Non Farm Payrolls nu a scazut, chiar daca Fed-ul a inceput sa reduca programul de stimulare a economiei QE. Aceasta reducere sau "taper" cum mai este numita, este dependenta de datele venite din SUA.
Goldman Laszlo - joi, 06 feb. 2014, 12:59
Mâine, zi importantă pentru SUA şi cursurile valutare

La ultima publicare a NFP-ului am avut parte de o surpriza, valoarea fiind de 74.000 de locuri de munca, mult sub asteptarile de 198.000 si de precedentul de 241.000. Aceasta scadere semnificativa a locurilor de munca fost pusa pe seama conditiilor meteorologice grele din SUA, iar FED-ul a considerat ca nu este o problema pentru continuarea taperului. Atunci paritatea USD/JPY, dupa o aprecierea initiala, a scazut in jur de 150 puncte, oferind diferente importante in cursurile valutare internationale.

Efectul de taper a fost resimtit in economia mondiala, dar mai ales in tarile cu o economie emergenta, printre cele mai importante: Turcia, Mexic, Africa de Sud, Rusia, Brazilia. Valutele acestor tari au suferit o depreciere brusca pentru ca nu s-au mai putut baza in aceasi masura pe banii veniti de la banca centrala americana (FED).

Aceasta situatie a creat o panica in piata, investitorii dorind sa retraga din banii investiti in aceste tari si rezultatul fiind aprecierea Yenului si a Francului Elvetian (cunoscute ca instrumente de siguranta si de refugiu in momente complicate la nivel mondial).

O alta clasa de active care au avut de suferit in urma acestei masuri au fost indicii (S&P 500, Dow Jones, Nikkei, FTSE, DAX) inregistrand scaderi zilnice chiar si de 3%. Nici acest lucru nu a ajutat pentru aprecierea USD/JPY!
Maine se astepta o valoare a NFP-ului de 185000 locuri de munca.

Am putea deduce ca daca va venii peste asteptari (185000), USD/JPY se va aprecia, iar daca va venii sub 185K se va deprecia! Dar nu este niciodata chiar atat de simplu. Sa luam urmatoarele exemple:
-NFP 200K : dolarul va oferi oportunitati bune de cumparare, dar panica din pietele emergente si din indici va creste, luand in calcul o posibila accelerare a reducerii QE care este momentan 10 mld.USD/luna. Acest lucru va duce la aprecierea yenului deci aprecierea USD/JPY ar putea fi destul de limitata, in aceasta situatie (exemplu).
-NFP 100K: dolarul va oferi oportunitati bune de vanzare dar pietele emergente si indicii ar putea considerea ca o oprire temporara a taperului este probabila, situatia de panica se va mai diminua, deci nevoia de valute de refugiu (cum este yenul japonez) va scadea! Din aceasta cauza o eventuala depreciere a USD/JPY ar putea fi limitata!

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...