1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Investiţii

Mâine, zi importantă pentru SUA şi cursurile valutare

Importanta indicatorului Non Farm Payrolls nu a scazut, chiar daca Fed-ul a inceput sa reduca programul de stimulare a economiei QE. Aceasta reducere sau "taper" cum mai este numita, este dependenta de datele venite din SUA.

06 feb, 2014 | | ECONOMICA.net

La ultima publicare a NFP-ului am avut parte de o surpriza, valoarea fiind de 74.000 de locuri de munca, mult sub asteptarile de 198.000 si de precedentul de 241.000. Aceasta scadere semnificativa a locurilor de munca fost pusa pe seama conditiilor meteorologice grele din SUA, iar FED-ul a considerat ca nu este o problema pentru continuarea taperului. Atunci paritatea USD/JPY, dupa o aprecierea initiala, a scazut in jur de 150 puncte, oferind diferente importante in cursurile valutare internationale.

Efectul de taper a fost resimtit in economia mondiala, dar mai ales in tarile cu o economie emergenta, printre cele mai importante: Turcia, Mexic, Africa de Sud, Rusia, Brazilia. Valutele acestor tari au suferit o depreciere brusca pentru ca nu s-au mai putut baza in aceasi masura pe banii veniti de la banca centrala americana (FED).

Aceasta situatie a creat o panica in piata, investitorii dorind sa retraga din banii investiti in aceste tari si rezultatul fiind aprecierea Yenului si a Francului Elvetian (cunoscute ca instrumente de siguranta si de refugiu in momente complicate la nivel mondial).

O alta clasa de active care au avut de suferit in urma acestei masuri au fost indicii (S&P 500, Dow Jones, Nikkei, FTSE, DAX) inregistrand scaderi zilnice chiar si de 3%. Nici acest lucru nu a ajutat pentru aprecierea USD/JPY!
Maine se astepta o valoare a NFP-ului de 185000 locuri de munca.

Am putea deduce ca daca va venii peste asteptari (185000), USD/JPY se va aprecia, iar daca va venii sub 185K se va deprecia! Dar nu este niciodata chiar atat de simplu. Sa luam urmatoarele exemple:
-NFP 200K : dolarul va oferi oportunitati bune de cumparare, dar panica din pietele emergente si din indici va creste, luand in calcul o posibila accelerare a reducerii QE care este momentan 10 mld.USD/luna. Acest lucru va duce la aprecierea yenului deci aprecierea USD/JPY ar putea fi destul de limitata, in aceasta situatie (exemplu).
-NFP 100K: dolarul va oferi oportunitati bune de vanzare dar pietele emergente si indicii ar putea considerea ca o oprire temporara a taperului este probabila, situatia de panica se va mai diminua, deci nevoia de valute de refugiu (cum este yenul japonez) va scadea! Din aceasta cauza o eventuala depreciere a USD/JPY ar putea fi limitata!

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO