Maioreanu, Energie: Căutăm soluţii pentru punerea în funcţiune a hidrocentralelor de pe râul Jiu

Statul român a plătit 155 de milioane de euro pentru construcţia a două hidrocentrale pe râul Jiu, însă două organizaţii de mediu au reuşit să oprească până la acest moment lucrările de construcţie. Hidrocentralele ar fi aprins lumina în 100.000 de locuinţe.
Economica.net - vin, 12 ian. 2018, 14:58
Maioreanu, Energie: Căutăm soluţii pentru punerea în funcţiune a hidrocentralelor de pe râul Jiu

Asociaţia Bankwatch Romania şi Asociaţia Neuer Weg au câştigat, definitiv, procesul prin care au cerut anularea autorizaţiilor de construcţie pentru amenajarea hidroenergetică a râului Jiu, proces început de Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, deţinut de statul român, încă din deceniul trecut, şi care era aproape de finalizare, a relatat în premieră ECONOMICA.NET

155 de milioane de euro, aruncate pe apa Jiului. Justiţia română opreşte definitiv lucrările la hidrocentrale construite în procent de 98%

În momentul în care Curtea de Apel a emis decizia prin care, de facto, se opreşte tot, hidrocentrala de la Dumitra era realizată în proporţie de 98%, iar cea de la Bumbeşti de 90% pentru construcţie şi de 70% pentru echipamente, potrivit datelor Hidroelectrica trimise la solicitarea Economica.net. 

Pentru realizarea acestui proiect, compania Hidroelectrica a alocat 1,017 miliarde de lei, şi a cheltuit până la acest moment 715,255 milioane lei (circa 155,50 milioane de euro), după cum ne-a mai transmis compania.

Preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a participat pe 12 ianuarie la o dezbatere pe această temă, care a avut loc la Târgu Jiu. La eveniment au participat reprezentanţii autorităţilor care vor să găsească soluţii pentru punerea în siguranţă a lucrărilor la amenajarea hidroenergetică a râului Jiu. 

„Pentru protecţia populaţiei din zonele adiacente aval de proiect, pentru limitarea posibilelor distrugeri cauzate de viiturile caracteristice perioadelor de iarnă-primavară, evitarea inundării drumurilor naţionale, precum şi pentru punerea în conservare în condiţii de siguranţă a lucrărilor deja efectuate, autorităţile centrale şi locale, împreună cu consorţiul derulator al proiectului Hidroelectrica, cercetează căile de acţiune imediată şi prioritizarea acestora”, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica. 

Andrei Maioreanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, prezent la eveniment, a declarat că nu se caută vinovaţi pentru blocarea proiectului, ci soluţii pentru punerea în siguranţă a celor două hidrocentrale, dar şi pentru punerea acestora în funcţiune. 

„Finalizarea investițiilor hidroenergetice în derulare, de către Hidroelectrica – producător de energie din surse regenerabile de interes național –este o măsură asumată ferm prin Programul de Guvernare. La fel – creșterea gradului de valorificare a potențialului hidroenergetic. Ministerul asigură întreg sprijinul pentru finalizarea lucrărilor de pe Jiu„, spune Andrei Maioreanu. 

Hidroelectrica va face toate demersurile legale necesare pentru reluarea lucrărilor în condițiile legii și punerea în funcțiune a obiectivelor din Defileul Jiului. 

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a instituit sancțiuni împotriva a opt oficiali militari iranieni
Uniunea Europeană a instituit sancțiuni împotriva a opt oficiali militari iranieni
Uniunea Europeană a decis luni să instituie sancţiuni împotriva a opt responsabili ai forţelor de securitate iraniene pentru rolul lor în reprimarea violentă a manifestaţiilor din noiembrie......
Nike va recondiționa pantofii sport returnați și îi va revinde
Nike va recondiționa pantofii sport returnați și îi va revinde
Grupul american Nike Inc a anunţat luni că va începe să recondiţioneze pantofii sport returnaţi de cumpărători şi ...
ANSVSA: Se pot relua exporturile de animale vii prin Canalul Suez, odată deblocat. Crește frecvența controalelor
ANSVSA: Se pot relua exporturile de animale vii prin Canalul Suez, odată deblocat. Crește frecvența controalelor
Crescătorii de animale vor putea relua exportul de animale vii pe calea apei, prin Canalul Suez, odată ce acesta este deblocat. ...
FAO: Prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a zecea lună consecutiv
FAO: Prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a zecea lună consecutiv
Potrivit datelor publicate recent de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), prețurile ...