1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 35 º

News

Majorarea perioadei de reţinere, în prezent, este neconstituţională - preşedinte CCR

Modificarea duratei de reţinere, propusă de DNA şi CSM, de la 24 la 72 de ore, respectiv 48 de ore este neconstituţională, a declarat, marţi, la Suceava, preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, care participă la conferinţa internaţională ''Jurisdicţia constituţională''.

21 apr, 2015 | Agerpres

''Am să răspund la întrebare, deşi sunt sigur că voi fi acuzat că m-am antepronunţat. Constituţia noastră, acum, spune că durata reţinerii nu poate depăşi 24 de ore. Aceasta este o garanţie a dreptului la libertate. Articolul 152 din Constituţie spune: nu pot face obiectul revizuirii, printre altele, garanţiile drepturilor fundamentale. Cred că v-am răspuns'', a spus Zegrean, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Pe de altă parte, preşedintele Curţii Constituţionale din Lituania, Dainius Zalimas, a spus că durata de reţinere în Lituania este de 48 de ore, după care instanţa decide dacă măsura va continua sau încetează.

În Republica Moldova, potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, măsura reţinerii este de 72 de ore.

''Moldova are o istorie mai tristă în acest domeniu, deoarece Guvernul a fost condamnat pentru o multitudine de dosare la CEDO. Ca şi finalitate, avem o jurisprudenţă internă destul de clară. Arestul preventiv se aplică in extremis. Atâta timp cât este posibil şi nu există niciun pericol ca o persoană să se prezinte la organul de urmărire penală să furnizeze acele informaţii pe care le consideră necesare să le furinzeze şi nu există riscul eschivării. Instanţele, ca regulă, mai mult de 60 de zile nu aplică arestul prevenitiv'', a spus Tănase.

Conferinţa internaţională ''Jurisdicţia constituţională'', ce are loc la Universitatea Suceava, reuneşte reprezentanţi ai curţilor constituţionale din Lituania, Republica Moldova şi România.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO