1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

Finanţe şi bănci

Majorarea ratei creditelor neperformante a provocat pierderi băncilor elene National Bank of Greece şi Alpha Bank

National Bank of Greece (NBG) şi Alpha Bank au raportat pierderi în trimestrul doi din 2015, din cauza majorării ratei creditelor neperformante, transmite Reuters.

02 noi, 2015 | Agerpres

NBG, cel mai mare creditor elen, a înregistrat în perioada aprilie - iunie 2015 pierderi de 1,614 miliarde de euro (1,78 miliarde de dolari), comparativ cu pierderile de 159 milioane de euro în trimestrul doi din 2014, scrie Agerpres.

Rata creditelor neperformante a urcat, la 30 iunie, la 24,6% din totalul portofoliului de împrumuturi, faţă de 24,3% la sfârşitul lunii martie. În perioada aprilie - iunie 2015, provizioanele pentru creditele neperformante în Grecia au ajuns la 2,3 miliarde de euro, de la 323 milioane de euro în primele trei luni ale anului.

Necesarul de capital al băncilor din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunţate sâmbătă de Banca Centrală Europeană, şi la 4,4 miliarde de euro, conform scenariului de bază. National Bank of Greece are un deficit total de capital de 4,6 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro în cazul scenariului de bază.

'NBG intenţionează să acopere deficitul de capital stabilit conform ambelor scenarii pe cât posibil cu fonduri din sectorul privat şi prin emiterea de acţiuni, având ca obiectiv limitarea ajutorului de stat, care ar majora povara datoriei Greciei', a afirmat directorul general Leonidas Fragiadakis.

Alpha Bank, al patrulea grup bancar elen după active, a raportat pierderi nete de 838,4 milioane de euro (922,7 milioane de dolari), în primele nouă luni din acest an, faţă de un profit de 129,3 milioane de euro în perioada similară din 2014.

Rata creditelor neperformante a urcat la 30 septembrie la 36,5% din totalul portofoliului de împrumuturi, faţă de 33,8% la sfârşitul lunii martie. Necesarul de capital al Alpha Bank este de doar 263 milioane de euro în scenariul de bază şi 2,7 miliarde de euro în scenariul negativ.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO