Majoritatea americanilor au o opinie defavorabilă despre China – sondaj

Circa 54 % dintre americani au o opinie defavorabilă despre China, focalizându-şi temerile pe partea importantă a datoriei americane faţă de această ţară, pierderile de locuri de muncă şi atacurile informatice, relevă un sondaj Pew publicat miercuri şi citat de AFP.
Economica.net - joi, 10 sept. 2015, 05:56
Majoritatea americanilor au o opinie defavorabilă despre China - sondaj

Cifrele – difuzate cu puţin timp înainte de vizita preşedintelui chinez Xi Jinping la Washington la sfârşitul lunii septembrie – arată că 33 % dintre persoanele intervievate au o opinie ‘destul de defavorabilă’, iar 21 % una ‘foarte defavorabilă’ despre China.

În schimb, 38 % dintre cei 1.003 americani intervievaţi telefonic între 13 aprilie şi 3 mai au o opinie favorabilă faţă de cea de a doua putere economică mondială. Această cifră este cvasiidentică celei culese de Pew în cursul ultimilor doi ani.

Detaliind, rezultatele arată că trei mari subiecte economice îi neliniştesc pe americani: partea importantă a datoriei americane deţinută de China, pierderile de locuri de muncă americane în profitul salariaţilor chinezi şi deficitul comercial cu China.

Mai mult de jumătate din persoanele care au răspuns anchetei consideră că aceste trei subiecte constituie probleme ‘foarte grave’ pentru SUA.

Când acelaşi sondaj a fost realizat înainte de piratarea datelor a milioane de funcţionari americani în iunie, 86 % dintre americani considerau riscul atacurilor informatice venind dinspre China ca fiind altă problemă ‘destul de gravă’ sau ‘foarte gravă’.

Piraţi informatici chinezi au fost suspectaţi că ar fi în spatele acelui atac, dar guvernul american a evitat să identifice China, iar Ministerul chinez al Afacerilor Externe a denunţat o alegaţie ‘iresponsabilă’ şi ‘nefundamentată’.

Persoanele întrebate despre toate subiectele care ‘pot prezenta probleme pentru SUA’ mai erau preocupate de politicile în materie de drepturile omului, de impactul Chinei asupra mediului înconjurător şi de expansiunea puterii sale militare. Ele consideră în procent de peste 80 % că aceste subiecte sunt ‘destul de grave’ şi ‘foarte grave’.

Orientările politice au fost, de asemenea, luate în calcul. Astfel, 77% dintre simpatizanţii republicani consideră o problemă ‘foarte gravă’ datoria, faţă de 60 % dintre democraţi.

Asupra a şase din cele opt subiecte abordate, republicanii se arată mai preocupaţi decât democraţii, cu excepţia drepturilor omului unde nu se observă vreo diferenţă. Referitor la impactul asupra mediului, în schimb, democraţii sunt cei mai alarmaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, librăria Șt. O. Iosif, din Brașov, prima și singura unitate fizică a......
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 ...
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...