Majoritatea britanicilor ar vota să iasă din UE. Cei mai mulţi români vor să rămână – sondaj ORB

Majoritatea britanicilor care s-au decis ar vota să iasă din Uniunea Europeană, făcând din Regatul Unit de departe cea mai eurosceptică ţară din blocul de 28 de membri, în timp ce sprijinul pentru a rămâne se situează la cel mai ridicat nivel în România, potrivit unui sondaj de opinie ORB publicat joi şi citat de agenţia Reuters.
Economica.net - joi, 07 ian. 2016, 05:19
Majoritatea britanicilor ar vota să iasă din UE. Cei mai mulţi români vor să rămână - sondaj ORB

În timp ce prim-ministrul britanic David Cameron caută să obţină un acord de la ceilalţi lideri ai UE înainte de un referendum pe care l-ar putea convoca chiar în luna iunie a acestui an, sondajul arată că opoziţia faţă de Uniunea Europeană este în creştere în Marea Britanie, scrie Agerpres.

Şi în timp ce 21% din alegători sunt încă indecişi, sondajul ORB (Opinion Research Business, o agenţie independentă de sondaje cu sediul la Londra n.r.) arată că 43% dintre britanici vor să iasă din UE, faţă de 36% care vor să rămână.

Când alegătorii indecişi nu sunt luaţi în considerare, 54% dintre britanici doresc o ieşire britanică din UE sau ‘Brexit’, faţă de 51% cu un an înainte, iar 46% vor să rămână, în scădere de la 49% în anul precedent, notează Reuters.

‘În ciuda votului ce pluteşte în aer asupra Brexit, semnificativ mai mulţi oameni afirmă că s-au simţit şi mai îndepărtaţi de Europa în ultimele douăsprezece luni decât mai aproape de ea’, a declarat Johnny Heald, director executiv la ORB International, pentru Reuters.

‘Dacă prim-ministrul vrea să evite dezastrul în timpul mandatului său, cineva trebuie să înceapă să convingă publicul foarte curând de ce ar trebui să rămânem o parte a UE’, a adăugat el.

Sondajul indică faptul că referendumul ar putea fi mai aproape decât au presupus unii politicieni şi rezultatul va depinde de
o cincime dintre alegătorii britanici, care sunt încă indecişi.

O ieşire britanică ar zgudui Uniunea din temelii, lăsând-o fără a doua cea mai mare economie şi una dintre primele ei două puteri militare.

Pro-europenii avertizează că ieşirea din UE ar lovi economia britanică şi ar putea declanşa destrămarea Regatului Unit determinând un alt vot scoţian pro-independenţă. Oponenţii rămânerii în UE afirmă că Marea Britanie ar prospera în afara blocului.

În timp ce sprijinul pentru a ieşi este cel mai ridicat în Marea Britanie, susţinerea pentru a rămâne în UE este cea mai mare în România (85%), Germania (72%), Finlanda (71%) şi Spania (68%), notează Reuters.

În cele 14 ţări chestionate, 64% vor să rămână, neschimbat faţă de acum un an, deşi în ţări ca Italia – unde 42% vor acum să iasă faţă de 25% acum un an – există o creştere a opoziţiei de a rămâne în UE.

În Grecia, 44% au spus că ar prefera să aibă moneda proprie, în scădere de la 55% în anul precedent, în timp ce 43% au declarat că vor euro, de la 33% acum un an.

Sondajul arată că 12% dintre greci nu sunt nici contra euro şi nici a drahmei.

Sondajul ORB International a fost efectuat pe un eşantion de 15.500 adulţi în Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...