1EUR = 4.8396 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Majoritatea germanilor sunt în favoarea ieşirii Greciei din zona euro

Germanii se declară pentru prima dată în majoritate (51%) în favoarea unei ieşiri a Greciei din zona euro, în condiţiile în care Atena şi creditorii săi nu reuşesc să ajungă la un acord, potrivit barometrului politic al postului public ZDF, făcut public vineri şi citat de AFP.

12 iun, 2015 | Agerpres

Totuşi, acest lucru nu se traduce printr-o neîncredere faţă de cancelarul federal german Angela Merkel, care se opune unei asemenea ieşiri, partidul conservator condus de ea continuând să se bucure de popularitate.

Circa 70% dintre persoanele intervievate s-au declarat împotriva unor noi concesii din partea Uniunii Europene (UE) pentru Grecia, potrivit acestui studiu bilunar, considerat unul dintre cele mai serioase din Germania.

Doar 41% dintre ei doresc încă menţinerea Greciei în zona euro, în condiţiile în care 55% se pronunţau în favoarea acestui lucru la începutul anului, înainte ca guvernul radical de stânga al lui Alexis Tsipras să iniţieze negocieri laborioase cu creditorii ţării, în special cu UE.

Aceste negocieri vizează reforme structurale pe care Atena trebuie să le pună în aplicare, în schimbul deblocării altor 7 miliarde de euro din ajutorul financiar, îngheţat de la începutul lui august 2014.

Chiar dacă până acum a adoptat un ton ferm faţă de greci, Angela Merkel nu încetează să-şi reitereze opoziţia faţă de o eventuală ieşire a Greciei din zona euro.

Cu toate acestea, germanii nu par hotărâţi să o facă să plătească preţul acestei politici, deoarece partidul său conservator, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), se bucură încă de 41% din intenţiile de vot.

Consecinţele pe care un eventual 'Grexit' le-ar avea asupra economiei germane le provoacă din ce în ce mai puţine temeri germanilor. Astfel, 65% dintre ei sunt convinşi că acest lucru va provoca foarte puţine prejudicii sau deloc.

Presa germană se arată cu precădere ostilă la adresa liderilor greci, acuzaţi că sabotează discuţiile cu partenerii lor europeni prin faptul că refuză să pună în aplicare reforme în sistemul de pensii şi pe piaţa muncii.

Studiul Politbarometer a fost realizat prin telefon în perioada 9-11 iunie, pe un eşantion reprezentativ de 1.230 de persoane

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO