MAM Bricolaj: Ne uităm la oportunitățile de M&A și francizare. Sunt firme pe care le urmărim și vom începe discuțiile

Retailerul de bricolaj autohton MAM Bricolaj a anunat continuarea planurilor de expansiune inclusiv prin M&A și sistemul de franciză. Mizează pe 12 magazine până în 2026, dar managementul este foarte atent la contextul macroeconomic actual. "Nu vrem să ne dezvoltăm pe repede înainte și să facem vreo greșeală", a transmis Cristian Găvan, fondatorul și CEO-ul companiei, în cadrul unei întâlniri cu investitorii.
Alina Stanciu - mie, 25 mai 2022, 22:02
MAM Bricolaj: Ne uităm la oportunitățile de M&A și francizare. Sunt firme pe care le urmărim și vom începe discuțiile

Compania românească din industria de bricolaj Mam Bricolaj (MAM), listată pe piața AeRO a BVB sub simbolul MAM, își menține planurile de expansiune anunțate pentru perioada 2022-2026, în ciuda contextului macro-economic pe care managementul îl cataloghează drept complex și plin de incertitudini. Cristian Găvan, CEO-ul companiei, susține că până în 2026 rețeaua MAM va ajunge la 12 magazine, față de trei câte există la ora actuală, dar că nu va fi o expansiune pe repede înainte ci una adaptată contextului macro-economic.

În plus, retailerul nu exclude varianta extinderii prin fuziuni și achiziții și în sistem de franciză. „Ne uităm la oportunitățile de fuziuni și achiziții și francizare pentru că ar putea aduce o creștere importantă pentru MAM  Bricolaj. Sunt niște firme a căror evoluție o urmărim și  vom vrea să începem discuții’, a declarat Găvan în cadrul unei întâlniri cu investitorii.

În ceea ce privește formatele pe care le vizează, fondatorul MAM se uită la spații ceva mai mici, dar care să poată acomoda cele 11.000 de produse diferite ce fac parte din ofertă. Pentru un magazin de 1.500 de mp , investiția medie necesară este de aproximativ 1,4 milioane de euro, din care 0,5 milioane de euro în amenajare și 0,9 milioane de euro capital de lucru.

„Căutăm ca următoarele magazine să fie mai mici, cu costuri operaționale mai mici, optime pentru a putea acomoda cele 11.000 de produse”.

Rețeaua MAM este formată din trei magazine, dintre care două de 1.500 de mp și unul de 3.570 de mp (Morarilor). Compania are o cotă de aproximativ 3% dintr-o piață estimată pentru 2021 la 352 de milioane de euro și mizează să ajungă la 10% în intervalul 2022-2026.

În plus, planurile companiei vizează și creșterea cotei de piață în online, prin investiții în acest canal. În primul trimestru al anului, tranzacțiile online au crescut cu 53% față de perioada similară a lui 2021, ceea ce înseamnă că ponderea online-ului în cifra de afaceri a crescut la 5%. Ținta pentru 2022-2023 este atingerea unei medii lunare de 2.000 de comenzi, de la 1.500 în prezent, reprezentând 6.5% din cifra de afaceri.

Compania investește și în eficiența energetică, astfel că până la sfârșitul lunii august pe magazinul din Ghencea vor fi montate panouri fotovoltaice ce ai presupus o investiție de 150.000 de euro.

Scumpiri de 10-60%

„Creșterea inițială prognozată în 2022 pentru piața de bricolaj, de 10%, este realizabilă în condițiile inflaționiste și creșterii de prețuri dar cu impact negativ în profitabilitate și marjele comerciale ale companiilor din sector. Este presiune pe costuri și imposibilitatea transferului acestor creșteri în totalitate către consumatorul final. (..) În trimestrul 1 am avut o creștere de 16,2%. Numărul de bonuri nu a crescut spectaculos. Majorarea a venit din mai multe produse pe bon (vândute – n.red.) dar și din transferarea prețului materiei prime în prețul final al produselor”, a mai explicat Găvan.

Potrivit acestuia, prețurile produselor pe care le comercializează au crescut între 10 și 60%, cea mai semnificativă scumpire înregistrându-se la panourile din pal melaminat care se importau din Ucraina.

Compania caută în permanență noi surse de aprovizionare, focusul fiind pe UE, Turcia și Asia de unde marfa ajunge în trei-șase luni. De asemenea, retailerul are o politică de acumulare de stocuri, acesta fiind un avantaj competitiv dar și o necesitate, în contextul în care sunt furnizori care nu mai livrează la paleți ci la TIR.

În 2021, retailerul a avut cu 20% mai mulți clienți decât în 2020 și peste 300.000 de tranzacții, în timp ce în primul trimestru al lui  2022 numărul de clienți noi a crescut cu 8.3% și au fost peste 78.600 tranzacții. Pentru 2022-2023, compania și-a propus să depășească  350.000 de tranzacții și un plus de 25% a numărului de clienți noi.

MAM Bricolaj a înregistrat în primul trimestru din 2022 o cifră de afaceri de 14 milioane de lei, în creştere cu 16,2% faţă de perioada similară din 2021, potrivit raportului financiar.

Profitul net este de 152.000 de lei, faţă de 48.000 de lei în primul trimestru 2021.

Citește și:

 

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
ANAF deschide un call-center destinat asitenței contribuabililor în domeniul financiar
ANAF deschide un call-center destinat asitenței contribuabililor în domeniul financiar
Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat miercuri că oferă îndrumare și asistență contribuabililor în domeniul fiscal și cel al tehnologiei informației prin intermediul unui......
Patria Bank oferă o dobândă variabilă promoțională cu o marjă fixă de 3,30% la creditele ipotecare în euro
Patria Bank oferă o dobândă variabilă promoțională cu o marjă fixă de 3,30% la creditele ipotecare în euro
Patria Bank anunță o dobândă variabilă promoțională cu o marjă fixă de 3,30% la creditul ipotecar Patria Acasă ...
ANOFM: 39.451 de locuri de muncă sunt vacante la nivel național
ANOFM: 39.451 de locuri de muncă sunt vacante la nivel național
Peste 39.400 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional, cele mai multe pentru muncitor necalificat şi lucrător ...
Mugur Isărescu: BNR va ține strâns lichiditatea și va folosi toate intrumentele. Probabil că am fost optimist când am sugerat 5% pentru dobânda cheie
Mugur Isărescu: BNR va ține strâns lichiditatea și va folosi toate intrumentele. Probabil că am fost optimist când ...
Banca Naţională a României va ţine strâns lichiditatea şi va lucra cu toate instrumentele, a declarat, miercuri, guvernatorul ...