Consumatorii vor securitate cu amprente pentru plăţi, spune Visa

Consumatorii din Europa îşi doresc sisteme de identificare biometrică pentru securitatea plăţilor, cea mai populară opţiune fiind securizarea cu amprentă, potrivit unui sondaj realizat de Populus pentru dezvoltatorul de sisteme de plăţi Visa, un nume care se găseşte înscris pe carduri bancare în portofelele multor români.
Economica.net - joi, 14 iul. 2016, 12:35
Consumatorii vor securitate cu amprente pentru plăţi, spune Visa

Aproape trei sferturi dintre europeni (73%) consideră sigură dubla autentificare, printr-un dispozitiv de plată şi un sistem biometric, pentru a valida plăţile electronice, fie ele la comerciant, cu cardul, fie pe internet, potrivit sondajului Visa. Dubla autentificare se referă la instrumentul de plată deţinut de consumator, cum ar fi un card sau un dispozitiv mobil, la identitatea acestuia, verificată printr-o metodă biometrică, sau la informaţii confidenţiale ştiute doar de consumator, cum ar fi codul PIN sau o parolă.

Aproximativ o treime dintre clienţi renunţă la cumpărăturile online din cauza procesului incomod de securitate la efectuarea plăţii, notează Visa într-un comunicat, astfel că introducerea metodei mai simple a autentificării biometrice, spre exemplu prin amprentare, ar eficientiza lucrurile.

Autentificarea prin amprentă digitală este prezentă de câţiva ani în rândul utilizatorilor de smartphone-uri şi a devenit pentru mulţi metoda preferată de deblocare a telefonului. Smartphone-urile au „democratizat” astfel amprentarea în scopuri de securitate, iar industria financiară vrea să adopte tehnologia pentru securizarea plăţilor electronice.

Principalele argumente evocate în acest sens sunt gradul mai ridicat de securitate presupus de autentificarea biometrică şi eficientizarea procesului de plată, care ar deveni astfel mai rapid şi mai comod.

Este vehiculată şi varianta autentificării prin geolocaţie, păstrarea metodelor actuale cu parole şi coduri PIN şi dezvoltarea unor sisteme care să combine toate opţiunile de autentificare.

Dintre metodele de autentificare biometrică, 81% dintre respondenţii la sondajul Populus-Visa sunt de părere că amprenta digitală este cea mai sigură, urmată de scanarea irisului, cu 76%. Recunoaşterea facială sau vocală înregistrează scoruri modeste, de 12%, respectiv 15%.

Aplicaţiile autentificării biometrice merg însă dincolo de sistemele de plăţi, fie ele online sau offline. Studiul Visa arată că astfel de sisteme de securitate ar putea fi folosite în viitor în transportul în comun, în baruri sau restaurante sau pentru descărcarea de conţinut online.

Studiul a fost realizat de Populus pentru Visa în rândul a 14.000 de consumatori din şapte ţări europene.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută – industria lemnului
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută ...
Lemnul furnizează o energie termică ieftină, accesibilă, regenerabilă, bazată pe o resursă internă, dar în mod paradoxal ...
GCS: Incidenţa cazurilor de COVID – sub 5 la mia de locuitori în toate oraşele
GCS: Incidenţa cazurilor de COVID – sub 5 la mia de locuitori în toate oraşele
 Incidenţa cazurilor de COVID-19 cumulată la 14 zile nu depăşeşte 5 la mia de locuitori în niciun oraş din ţară, ...
Imobil vechi de 100 de ani, unde Securitatea și Primăria Galați și-au avut sediile, a fost scos la vânzare
Imobil vechi de 100 de ani, unde Securitatea și Primăria Galați și-au avut sediile, a fost scos la vânzare
Grand Hotel, un imobil vechi de 100 de ani din Galați, unde și-au avut sediile Securitatea și Primăria, a fost scos la ...