Managerii din România estimează o creştere puternică a preţurilor în comerţul cu amănuntul şi în construcţii, în următoarele trei luni – sondaj INS

Comerţul cu amănuntul va înregistra o creştere a activităţii în următoarele trei luni, în timp ce preţurile în construcţii, dar şi în comerţul cu amănuntul vor consemna o majorare accentuată, arată estimările managerilor din România, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - joi, 28 iul. 2022, 10:45
Managerii din România estimează o creştere puternică a preţurilor în comerţul cu amănuntul şi în construcţii, în următoarele trei luni - sondaj INS

În cadrul anchetei de conjunctură realizată în luna iulie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creştere (sold conjunctural +39%), iar referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare, scrie Agerpres.

De asemenea, în cazul preţurilor la produsele industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni, cu un sold conjunctural de plus 36%.

Potrivit sursei citate, în construcţii se va înregistra o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%), în următoarele trei luni. Totodată, managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi şi sold conjunctural de plus 1%. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +52 %).

În sectorul comerţului cu amănuntul se estimează o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +20%), în timp ce angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, un salt la numărul de salariaţi (sold conjunctural +18%). În plus, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +51%).

Pe segmentul serviciilor, cifra de afaceri va cunoaşte o creştere moderată, în următoarele trei luni, cu un sold conjunctural de plus 9%. Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Din punct de vedere al managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere şi un sold conjunctural de plus 25%.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Astfel, soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...